НАЗК створив базу викрадених РФ культурних цінностей


08:4120.10.2023

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) запускає в рамках проєкту “Війна і мистецтво” новий розділ – “Викрадена спадщина”. У ньому буде перераховано усі культурні об’єкти, які викрали росіяни на території України під час війни. Про це повідомляє Кореспондент.

За словами авторів проєкту, база даних має униможливити торгівлю награбованим.

“Викрадення Російською Федерацією культурних цінностей України – це воєнний злочин. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) запускає новий розділ “Викрадена спадщина” в межах проєкту “Війна і мистецтво”. Він має допомогти запобігти незаконній торгівлі предметами мистецтва та старовини, що були викрадені російськими окупантами в Україні під час війни”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що база вже налічує 245 культурних об’єктів.

У НАЗК підкреслили, що РФ систематично грабує та знищує культурну спадщину України, зокрема памʼятки археології та музейні цінності.

“Ця діяльність є інструментом її загарбницької політики ще з 2014 року. Викрадені культурні цінності переміщуються територією Росії, стають частиною виставок, приватних колекцій росіян, предметами досліджень різних інституцій”, – йдеться у повідомлені агентства.

Спецалисти висловили сподівання, що відкрита база ввкраденого завадить росіянами продавати награбоване, а аткож допоможе повернути цінності в Україну.

“Наше з вами спільне завдання – знайти кожен, вкрадений РФ маленький шматок культурної спадщини світу та повернути його”, – зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков.

Читайте: НАЗК склало протокол щодо ексголови Верховного Суду Князєва за порушення обмежень щодо подарунків



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube