Не “срібна куля”. Україна вже отримала від США всі обіцяні танки Abrams – аж 31


09:2818.10.2023

Пентагон передав Україні всі обіцяні раніше адміністрацією Байдена танки M1A1 Abrams американського виробництва, повідомляє “Голос Америки”.

Всі 31 танк M1A1 Abrams американського виробництва, обіцяні Києву адміністрацією Байдена, прибули в Україну, повідомляють американські військові.

Полковник Мартін О’Доннелл, речник Сухопутних військ США в Європі та Африці, повідомив “Голосу Америки”, що всі українці, які тренувалися на танках разом з американськими військами в Німеччині, також повернулися в Україну, разом з боєприпасами та запасними частинами до танків.

“Ми виконали свою частину домовленостей. З цього моменту вони [Україна] самі визначатимуть, коли і куди вони нададуть ці сили і засоби”, – сказав О’Доннелл.

Військові кажуть, що може пройти деякий час, перш ніж “Абрамси” будуть відправлені на поле бою, оскільки українські війська повинні переконатися, що вони мають необхідні елементи підтримки на місці, і визначити, коли і де використовувати танки для досягнення найбільшого ефекту проти російських сил.

“Я думаю, що Україна буде обдумано підходити до того, коли і де використовувати танки”, – сказав О’Доннелл. “Танк “Абрамс” – це пекельна броньована машина, але це не срібна куля. Зрештою, найбільше значення має рішучість України прорватися”.

Перший з 31 американського танка “Абрамс” був доставлений в Україну наприкінці минулого місяця, за словами президента України Володимира Зеленського. Поставка відбулася швидше, ніж передбачалося, і вчасно для потенційного використання в останні тижні контрнаступу Києва проти російських військ перед настанням зими.

“Абрамси вже в Україні і готуються посилити наші бригади”, – написав Зеленський у Telegram 25 вересня.

“Абрамси” доповнять інші західні танки, які вже є в арсеналі України, оскільки вона бореться за повернення захоплених Росією територій у східних і південних регіонах України.

Обіцянка США передати танки “Абрамс” на початку цього року з’явилася разом з обіцянкою європейських країн надати танки Leopard 2 німецького виробництва, яку Берлін не хотів затверджувати без аналогічного зобов’язання з боку Сполучених Штатів.

Велика Британія була першою країною, яка погодилася надіслати західні танки в Україну, пообіцявши в січні цього року поставити танки Challenger 2, які прибули навесні.

Британський майор Нік Бріджес заявив в інтерв’ю “Голосу Америки” невдовзі після заяви Великої Британії, що танки “Челленджер-2” можуть “витримувати численні влучання і продовжувати бій”, хоча вони вважаються повільнішими, ніж танки “Абрамс” і “Леопард-2”.

“Битви в Україні будуть повільними, і вам потрібен важкий танк, такий як Challenger [2], який може витримати удар, і навіть більше, ніж Т-72 [танк російського виробництва], який, ймовірно, буде знищений після одного пострілу”, – сказав він в інтерв’ю “Голосу Америки”.

Минулого місяця російські війська вперше підбили танк “Челленджер-2” в Україні, як видається, вперше. На відео, опублікованому в той час, було видно, що сильно пошкоджений танк горить, а західне джерело в оборонному відомстві підтвердило ЗМІ, що це дійсно був танк “Челленджер-2” і що весь екіпаж вижив під час атаки.

Україна попросила сотні західних танків для свого наступу. На сьогоднішній день вона отримала лише десятки.

Україна активізувала кампанію ракетних ударів і ударів з безпілотників по цілях в глибокому тилу Росії, що призвело до того, що частини окупованого Кримського півострова постійно піддаються атакам.

Але з наближенням зими українські війська ще не досягли вирішального прориву, що викликає занепокоєння серед прихильників Києва і ставить під сумнів майбутнє міжнародної підтримки.

Прибуття танків “Абрамс” в Україну відбулося після того, як минулого тижня Сполучені Штати надали Україні додаткову військову допомогу на суму до 200 мільйонів доларів у вигляді пакета. Пентагон заявив, що пакет включає зброю для протиповітряної оборони, таку як ракети AIM-9 Sidewinder, артилерійські боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS), протитанкові ракети TOW, а також 155-мм і 105-мм постріли.

Цей пакет став 48-м випадком, коли США використали президентські повноваження щодо скорочення озброєнь для надання українським військовим обладнання з американських запасів, і першим після того, як Конгрес виключив нову допомогу Україні в тимчасовому законопроекті про витрати, ухваленому минулого місяця, щоб запобігти закриття уряду.

З початку неспровокованого вторгнення Росії в лютому 2022 року США надали Україні близько 44 мільярдів доларів на безпекову допомогу.

Пентагон все ще має близько 5 мільярдів доларів затвердженого Конгресом фінансування на військову допомогу Україні.

Невдовзі після ухвалення тимчасового законопроекту про витрати Палата представників відсторонила від посади спікера Кевіна Маккарті. Палата представників ще не проголосувала за нового спікера, і від того, хто буде обраний, може залежати надання нової допомоги Україні, – йдеться в повідомленні.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube