Зустріч з Тамарою Горіха Зерня і вистава «Проста українська скіфська баба»: у Миколаєві завершився театральний фестиваль «Homo Ludens» (ФОТО)


14:5209.10.2023

8 жовтня у Миколаївському академічному художньому драматичному театрі пролунали фінальні акорди ХІІ+І Відкритого театрального фестивалю «Homo Ludens».

Чим відзначився останній фестивальний день, повідомили в управлінні з питань культури та охорони культурної спадщини ММР, передає Інше ТВ.

Протягом фестивальної програми, яка тривала з 1 по 8 жовтня, на миколаївських сценах відбулось 11 показів. Фінальним акордом «Homo Ludens»-2023 стала моновистава «Проста українська скіфська баба», поставлена за романом Тамари Горіха Зерня «Доця». На сцені в укритті проникливу історію про реальні події на Донбасі влітку 2014-го зіграла акторка Миколаївського академічного художнього драматичного театру Марина Васильєва. Під час повномасштабної війни в Україні сюжет цієї книги допоміг вистояти багатьом людям.

Перед виставою відбулася зустріч глядачів з авторкою твору – лауреаткою премії «Книга року ВВС» (2019 р. за роман «Доця»), Національної премії ім. Тараса Шевченка (2022 р.), перекладачкою та волонтеркою Тамарою Горіха Зерня (справжнє прізвище Тамара Анатоліївна Дуда).

Як зазначила сама пані Тамара у себе на сторінці фейсбук: «…Попри те, що ми сиділи у бомбосховищі, розмова вийшла легкою і світлою. Було багато молоді, прийшли миколаївські пластуни і студенти. Функції модераторки взяла на себе художниця Світлана Чебанова, яка відразу задала легкий, камерний тон бесіди… Ще раз дякую і обіймаю усіх, хто сьогодні був з нами… Миколаїв і його жителі – дійсно герої».

Крім вистав, у 2023 році «Homo Ludens» відзначився роботою літературної сцени у Центральній бібліотеці ім.М.Л. Кропивницького, науково-практичною конференцією, присвяченою театральній педагогіці тощо.

Роботу конкурсантів, за традицією фестивалю, оцінювали дві експертні ради: основна й альтернативна. До складу першої увійшли театральні діячі України та світу на чолі з професором, кандидатом мистецтвознавства Василем Неволовим. Експертну ж представили миколаївські журналісти.

На згадку про участь у фестивалі колективи-переможці отримали дипломи від обох експертних рад. Десять українських і чотири іноземні театри, що показали свої роботи онлайн, стали лауреатами «Homo Ludens»-2023.

Як повідомляло Інше ТВ, «Тепла лампова хунта»: 6 жовтня у Миколаєві в рамках театрального фестивалю «Homo Ludens» відбувся вечір пам’яті поета і воїна Гліба Бабіча (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube