МКС передадуть докази, що Росія використовує голод як зброю


11:3025.09.2023

Західні прокурори та правозахисники разом з українськими колегами хочуть задокументувати випадки, коли російські окупанти використовували голод як зброю війни. Досьє на всіх причетних планується надіслати до Міжнародного кримінального суду. Про це повідомляє Кореспондент.

Прокурори та правозахисники хочуть задокументувати випадки, коли російські окупанти використовували голод як зброю війни, щоб надати докази МКС. Ці докази дозволять МКС розпочати перше у своєму роді таке кримінальне переслідування, що може передбачати нові звинувачення главі правлячого режима РФ Володимиру Путіну.

Серед задокументованих інцидентів – загибель 20 цивільних громадян у Чернігові вранці 16 березня 2022 року, коли російські осколкові бомби вибухнули коло супермаркету, де українці стояли в черзі за хлібом.

Слідчі також зосереджуються на облозі Маріуполя. Постачання продовольства до міста було припинено, а коридори для гуманітарної допомоги заблоковані або розбомблені, що дуже ускладнило або унеможливило виїзд мирних жителів

Старший юрист Global Rights Compliance Юсуф Хан висловив думку, що використання їжі як зброї відбувалося в три етапи. Агресор почав використовувати голод проти українців одразу після початку війни, коли українські міста були взяті в облогу, а постачання продовольства припинилося.

Друга фаза – знищення об’єктів, необхідних для виживання цивільного населення. Вона включає знищення запасів продовольства і води, а також джерел енергії по всій Україні під час бойових дій.

Третій етап – спроби Росії запобігти або обмежити експорт українських продуктів харчування.

Читайте: “Нами рухає не політика чи емоції, а докази”, – прокурор МКС Карім Хан про ордер Путіну



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube