Венецію не стали включати до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яка перебуває під загрозою


06:0621.09.2023

Венеції вдалося уникнути внесення до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО, які перебувають під загрозою.

Таке рішення ухвалив Комітет всесвітньої спадщини на сесії, що відбулася в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія).

Про це пише «Європульс», передає Інше ТВ.

Експерти ЮНЕСКО раніше заявляли, що Італія не вживає достатніх заходів для захисту міста від надмірного туризму та зміни клімату. Проте комітет дійшов висновку, що на даний момент Венеція не перебуває в небезпеці. Зокрема, фахівці наголосили на ефективності роботи водних бар’єрів, які захищають місто від повеней та високих припливів (у 2022 році вони врятували від підтоплення знамениту базиліку Сан-Марко).

Проте в ЮНЕСКО рекомендували мерії міста розробити додаткові способи захистити місто та острови лагуни.

Венеція періодично страждає від аномально сильних повеней, які останніми роками стали відбуватися частіше. Остання велика повінь сталася в листопаді 2019 року – тоді вода піднялася майже на 1,9 метра вище за звичайну. Такі повені створюють загрозу об’єктам історії та культури та завдають місту багатомільйонних збитків.

Крім того, місто страждає від надмірного туризму. Щорічно Венеція із населенням 55 тисяч осіб приймає 30 мільйонів туристів. Потоки людей залишають у Венеції сміття, а також створюють шумове та світлове забруднення.

Як повідомляло Інше ТВ, ЮНЕСКО внесла столичні Собор Софії, Печерську Лавру та історичний центр Львова до Списку Всесвітньої спадщини під загрозою



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube