Укрзалізниця відгукнулась на петицію щодо створення «жіночих вагонів» – планує тестування жіночих купе


14:3323.05.2023

15 травня на сайті КМУ розпочався збір підписів під петицією щодо створення окремих вагонів для чоловіків та жінок у потягах.

На даний час петиція набрала 22766 голосів, передає Інше ТВ.

«Оскільки АТ “Укрзалізниця” є державним підприємством, просимо впровадити окремий вагон для жінок та чоловіків для створення безпечних та психологічно комфортних умов для перевезень, згідно із пунктом 6 Статуту підприємства. На довгих маршрутах, коли є необхідність сну у купейних чи плацкартних вагонах, пасажири можуть відчувати дискомфорт через пасажирів протилежної статі. Непоодинокі випадки неприйнятної поведінки – такі, як нав’язлива поведінка, умисні дотики до інших пасажирів тощо. Зокрема, відомі навіть випадки зґвалтування у купейних вагонах. Окрім того, як жінки, так і чоловіки можуть відчувати потребу змінити одяг, що зробити у присутності представника іншої статі неможливо. Виділення принаймні одного окремого вагону для жінок та одного вагону для чоловіків зможе зробити поїздки безпечнішими та запобігти негативному досвіду пасажирів. У зв’язку з цим просимо зробити це можливим. Пітицію підтримали ГО “Дівчата”, спільнота “Жіноцтво”», – йдеться в обґрунтуванні петиції, авторкою якою стала Ольга Ожогіна.

В Укрзалізниці на це відреагували – компанія розглядає можливість запровадження жіночих купе, йдеться в повідомленні компанії.

«Безпека українців — незалежно від гендеру — є нашим фундаментальним пріоритетом, особливо в період повномасштабної війни. Наші залізничники уважно вивчили світовий досвід, адже жіночі купе або вагони існують у деяких країнах Азії та були протестовані в Європі. Ми віримо в комплекс заходів, де тривожні кнопки та сигналізація в купе, відеоспостереження, посилене патрулювання і невідворотне покарання за будь-який доведений прояв домагань відіграватимуть ключову роль у викоріненні цього явища. Тому поточне рішення залізниці — допомогти жінкам почуватися комфортніше та безпечніше за допомогою комплексу заходів, одним з яких стане «пілот» з жіночими купе. Ми тестуватимемо їх упродовж декількох місяців та разом з громадою і фахівцями приймемо рішення щодо масштабування. Це буде залежати від реального попиту та відгуків», — цитують в Укрзалізниці голову правління товариства Євгена Лященко.

Ідею пілотного проєкту щодо запуску окремих купе для жінок підтримала також Олена Шуляк, голова комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України, очільниця партії «Слуга Народу»: «Створення окремих купе або ж вагонів для жінок у потягах — можливість забезпечити комфорт для тих, хто цього потребує. Охоче допоможу з реалізацією цього задуму, готова напрацьовувати необхідні зміни до правил пасажирських перевезень».

На першому етапі послугу з купівлі квитків у жіночі купе можливо реалізувати тільки через власний мобільний застосунок Укрзалізниці.

Також в Укрзалізниці нагадали, що у 2010 році вже запроваджувалась така послуга, але вона не користувалася попитом, адже була доступною виключно в касах. Жіночі купе буде запроваджено в експериментальному режимі на декількох обраних маршрутах далекого сполучення, пасажири яких проводили в дорозі багато часу.

Усі нові та модернізовані вагони Укрзалізниці — а це близько 15% вагонів у активному використанні — наразі обов’язково оснащені камерами відеоспостереження та кнопками виклику провідника, також зауважили в Укрзалізниці.

Як повідомляло Інше ТВ, Українців закликають підтримати нову петицію до Президента з вимогою підписати закон про заборону ввезення і розповсюдження російських книг



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube