Індія обігнала Китай за кількістю населення, а ще середній вік так – 29 років


08:5825.04.2023

Індія обігнала Китай по кількості населення і стала першою в світі країною за цим показником.

Про це повідомили в ООН, передає The Guardian.

Видання зазначає, що за оцінками ООН, кількість населення в Індії зросла до 1 425 775 850 людей, що перевищує показник населення Китаю вперше з 1950 року.

“Очікується, що кількість людей у країні продовжуватиме зростати протягом наступних кількох десятиліть, досягнувши свого піку в 1,7 мільярда до 2064 року. Сьогодні в середньому в Індії народжується 86 000 дітей на день, тоді як у Китаї всього 49 400”, – пише видання.

Скорочення населення Китаю відбувається після десятиліть суворих законів, спрямованих на те, щоб взяти під контроль бурхливу народжуваність в країні, в тому числі запровадження політики однієї дитини у 1980-х роках. Вона включала штрафи за народження додаткових дітей, примусові аборти та стерилізацію. Хоча спочатку ця політика була дуже ефективною для контролю над населенням, вона стала жертвою власного успіху, і зараз країна бореться зі старінням населення, яке стрімко скорочується, що може мати серйозні економічні наслідки.

Частково проблема полягає в тому, що через традиційну перевагу хлопчиків політика однієї дитини призвела до значного гендерного дисбалансу. Зараз чоловіків більше, ніж жінок, приблизно на 32 мільйони.

Нещодавня політика, запроваджена в Китаї з метою заохочення жінок до народження більшої кількості дітей, мало сприяла зростанню чисельності населення. Жінки все ще мають лише 1,2 дитини, і очікується, що протягом наступних двох десятиліть населення скоротиться майже на 10%. Згідно з прогнозами, кількість населення Китаю може впасти нижче 1 мільярда до кінця століття.

В Індії населення зросло більш ніж на мільярд з 1950 року. Хоча зараз зростання сповільнилося, очікується, що кількість людей в країні продовжить збільшуватися протягом наступних кількох десятиліть, досягнувши свого піку в 1,7 мільярда до 2064 року. Сьогодні в Індії в середньому народжується 86 000 немовлят на день порівняно з 49 400 в Китаї.

Пунам Муттреджа, виконавчий директор Фонду народонаселення Індії, зазначила, що хоча дехто стурбований наслідками того, що Індія є найбільш густонаселеною країною світу, вона вважає, що зростання населення Індії більше не загрожує “вибухом”, якого багато хто боявся.

Наразі середній вік в Індії становить лише 29 років, і протягом наступних двох десятиліть країна продовжуватиме мати переважно молоде населення. Подібний “демографічний дивіденд” виявився дуже корисним у Китаї, що призвело до економічного буму, особливо у виробництві.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube