Без роду, без племені. Росіяни, коли рили окоп в 70 км на Запоріжжі, зруйнували 160 курганів (ФОТО)


20:3723.04.2023

У Запорізькій області налічується понад 7000 курганів. Частина з них нині знаходиться на окупованих територіях. На початку квітня в області російські військові зробили окоп довжиною 70 кілометрів, який простягається від околиць села Семенівка до поля за межами селища Маринівка Приморського району. Якої шкоди та збитків нанесли російські військові старовинним курганам Запоріжжя та що робитимуть з пам’ятками після деокупації території, проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» розказав керівник департаменту культури та інформаційної політики Запорізької ОВА Владислав Мороко.

«Окоп проходить по охоронних зонах»

Владислав Мороко розповів, що фахівці Центру охорони культурної спадщини проаналізували супутникові знімки російських окопів, які зʼявилися в ЗМІ, та провели його дистанційне дослідження.

– Ця війна найбільше задокументована у відео та фотографіях. Коли під час боїв роблять фото, то по геолокації ми можемо зрозуміти, чи є в полях або окопах пам’ятки. Раніше на цих територіях проводилися дослідження, тому ми можемо порівняти мапи окопів з нашими знімками. Визначили, що цей окоп проходить по охоронних зонах у межах курганів і по самих курганах. Нарахували, що пошкоджено приблизно 160 курганів і курганних могильників.
Посадовець зазначив, що кожен курган має історичну цінність, адже там можуть бути поховання одразу кількох епох.

– Поховання з Бронзової доби може бути зроблене на похованнях, які були раніше. Можливо, є й з інших періодів, наприклад, Середньовіччя. Тому кожен курган є, з наукової точки зору, цінністю, незалежно від того, де він розташовується. Найбільш відомі зосереджені в Кам’янсько-Дніпровському районі, які стосуються скіфів і сарматів.

Знищені стародавні кургани, Запорізька область, 2013 рік, ілюстраційне фото
Знищені стародавні кургани, Запорізька область, 2013 рік, ілюстраційне фото

За словами очільника департаменту, до війни без необхідності розкопки на цих територіях не проводили, адже «кургани мають знаходитися там, де вони є, й просто так їх рити ніхто не буде».

– Частину розкопок, які проводили у Кам’янко-Дніпровському районі через те, що Каховське водосховище руйнувало ці пам’ятки, а ми їх рятували.

Понад 200 млн грн збитків

Як зазначає Мороко, під час війни знищення пам’яток відбулося через те, що там проходила військова техніка, солдати рили окопи, кургани використовували як природні оборонні споруди. Попередня сума збитків складає понад 200 млн грн, наголосив він.В середньому сума збитку одного кургану складає від 1 до 10 млн грн

– Ми брали за основу методику обрахування збитків від пошкодження у правоохоронних органах. Також робили обрахунок діаметра кургану, висоти тощо. В середньому сума збитку одного кургану складає від 1 до 10 млн грн. Це вперше фіксується такий глобально завданий збиток нашій історичній спадщині.

– Наприклад, зараз руйнується курган «Солоха». Ми його захищали, поки була можливість, зокрема, і від сільськогосподарської обробки. Я впевнений на 100%, що люди, які намагалися там щось садити, зараз цим займаються знову. Відповідно, окупанти це заохочують.

«Шкоди буде ще більше»

Мороко вказує на те, що бойові дії, які відбуваються і відбуватимуться на території Запорізької області, ведуться з активним застосуванням артилерії, через що кількість пошкоджених курганів тільки зростатиме, прогнозує він.

Українські артилеристи ведуть вогонь по позиціях армії РФ на лінії фронту, квітень 2023 року
Українські артилеристи ведуть вогонь по позиціях армії РФ на лінії фронту, квітень 2023 року

Посадовець каже, що після деокупації території фахівці проведуть спеціальні дослідження та розрахують максимально завдану шкоду.

– На початку ми проведемо інвентаризацію всіх об’єктів і подивимося, у якому стані вони знаходяться. Якщо їх ніяк не можна буде законсервувати, захистити, тоді проведемо наукові розкопки, щоб врятувати те, що залишилося. Розрахувавши по кожному з курганів їх потенційний збиток, ми цю суму виставимо у судових претензіях Російській Федерації на компенсацію втрат після війни.

За словами директора департаменту ОВА, за попередньою інформацією, пошкоджено, крім курганів, «Садибу Попова» та пам’ятку «Кам’яна могила», на території якої російські військові облаштували полігон. Туди не пускають навіть місцевих, стверджує посадовець.

Замок-садиба Попова, Василівка, архівне фото
Замок-садиба Попова, Василівка, архівне фото

– Руйнуються історичні міста – Оріхів і Гуляйполе. Там було багато старих забудов. Наприклад, мерія в Оріхові розташована у старовинному будинку, який також пошкоджений. На Гуляйпільщині та у самому Гуляйполі практично повністю зруйновано історичну частину. Отже, після деокупації облік знищених історичних і культурних пам’яток та місць, на жаль, буде великим.

Повномасштабна війна Росії проти України завдала шкоди об’єктам культурної спадщини країни приблизно на $2,6 млрд, повідомило на початку квітня CNN з посиланням на ЮНЕСКО.

Станом на 24 лютого 2023 року загальна вартість збитку від ідентифікованих активів оцінюється у $2,6 млрд, йдеться у звіті організації. Зазначається, що найбільше постраждала Харківська область, на яку припадає 30% від загальної суми збитків, завданих культурним цінностям.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube