З Московського патріархату до ПЦУ перейшли майже 300 церков з початку війни. Карта


16:4610.04.2023

З початку повномасштабної війни Росії проти України та до кінця 2022 року з підпорядкування УПЦ МП до Православної церкви України перейшли 214 релігійних громад. Зараз в Україні нараховується ще 8505 церков Московського патріархату, свідчать дані Opendatabot, передає Ліга.

За даними дослідження, області з найбільшою кількістю церков Московського патріархату не змінились з кінця 2022 року: у Донецькій області функціонує 683 релігійні установи, у Хмельницькій та у Вінницькій – 613 та 563 відповідно.

З початку 2023 року на додачу до 214 зазначених, приналежними до ПЦУ стали ще 63 релігійні громади, пишуть аналітики.

20 церков (майже третина), що змінили свою приналежність, знаходяться у Київській області. У топ-3 також потрапили Вінницька та Хмельницька області – по 10 релігійних установ, що перейшли до ПЦУ від початку року.

Фото: Opendatabot

Відповідно до змін до закону про свободу совісті та релігійні організації, який набув чинності напередодні вторгнення російських військ в Україну, релігійні установи мають відбивати свої зв’язки з країною-агресоркою у назві. Як стверджує Opendatabot, деякі релігійні організації це правило ігнорують, намагаються приховати свою належність до УПЦ МП.

Мін’юст почав інформувати про це, вказуючи під назвою установи у базі Єдиного державного реєстру – “не вказано про належність до Російської православної церкви”.

Через це деякі релігійні організації нібито самочинно виправляють свої назви на минулі. Всі ці релігійні громади знаходяться на території Чернівецької області, інформує Opendatabot.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube