В Одесі відкрили табличку про включення історичного центру міста до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (ФОТО)


06:3505.04.2023

Перебуваючи в Україні з дводенним візитом, генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле вчора, 4 квітня, відвідала Одесу. Цього дня у місті урочисто відкрили інформаційну табличку про включення об’єкта «Історичний центр Одеси» до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики України, передає Інше ТВ.

Табличку розташували навпроти Одеського археологічного музею на Пушкінській. 

У  церемонії відкриття взяли участь заступниця Міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко, перша заступниця Міністра закордонних справ Еміне Джапарова, а також міський голова Одеси Геннадій Труханов.  

Одрі Азуле зазначила, що внесення центру Одеси до списку ЮНЕСКО важливе для всього світу. 

«Включення Одеси до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – це такий собі своєрідний меседж солідарності від світової спільноти для вас, щоб ви побачили: ми вас підтримуємо», – підкреслила вона. 

Одрі Азуле також підкреслила, що ЮНЕСКО продовжить підтримувати захист української культурної спадщини. 

Заступниця Міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко подякувала Комітету всесвітньої спадщини за ухвалення рішення щодо внесення Історичного центру Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (під загрозою) за прискореною процедурою. 

«Збереження архітектурного ансамблю Одеси – це не лише про архітектуру чи планування вулиць, але й про історію, людей і традиції цього міста. Питання збереження культури є невід’ємною складовою національної безпеки, адже рф веде війну не лише за українські території, але й проти української ідентичності. Ми всі добре чули репліку росіян про неіснування українців як політичної нації у 19 ст. під час розгляду номінації по Одесі. Захищаючи будівлі та вулиці Одеси, ми зберігаємо українську душу її південних регіонів», – сказала Галина Григоренко.  

Також вона висловила сподівання, що відтепер Одеса стане майданчиком для втілення найкращих практик для вибудовування ефективних систем управління, охорони, сталого розвитку, популяризації та інтерпретації всесвітньої спадщини у взаємодії усіх сторін. 

Як повідомляло Інше ТВ, в січні цього року історичний центр міста-порту Одеса було включено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

А кілька днів тому Зеленському передали сертифікат про внесення історичного центру Одеси до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube