Site icon inshe.tv

Сейм Латвії може дати російськомовним жителям відстрочку для складання іспиту з мови

Сейм Латвії може дати російськомовним жителям відстрочку для складання іспиту з мови 1

Парламент Латвії планує надати громадянам росії, яким необхідний новий дозвіл на проживання, більше часу для складання іспиту з латиської мови.

Про це пише естонське видання ERR.ee, передає Інше ТВ.

На даний момент лише 8000 осіб виявили бажання скласти мовний іспит, що складає близько половини громадян росії, яким необхідно подати заяву на отримання нового посвідки на проживання до 1 вересня, щоб продовжувати жити в Латвії.

Закінчення дії нинішніх видів на проживання, тобто 1 вересня, наближається швидше, ніж становить час, який потрібний громадянам росії, які проживають у Латвії, на виконання умов для отримання нових видів на проживання.

Міністр внутрішніх справ Маріс Кучинскіс вважає, що проблемою є не лише такі мешканці, а й нездатність держустанов обслужити всіх із достатньою швидкістю.

Поправки до закону, схвалені у першому читанні в Сеймі, передбачають, що заява має бути розглянута протягом року з моменту подання. Але це рішення не остаточне, оскільки має бути друге читання.

“Будуть розглянуті лише незначні зміни. Мета полягає в тому, щоб дати можливість тим, хто не складе іспит з мови з першого разу, піти на іспит ще раз. Однак для всього цього потрібно трохи більше часу. Але ми не відступаємо від принципів. Наша партія і вся коаліція одностайні в тому, що кожен, хто хоче жити в Латвії і клопочеться про довгостроковий дозвіл на проживання, повинен володіти мовою на розмовному рівні”, – сказав міністр.

8000 осіб, що записалися на іспит, зможуть скласти його до кінця липня. Потім, у разі потреби, буде можливість перескладання. Проте ті, хто не зареєструється на іспит до 1 вересня, мають залишити Латвію. Це питання обговорювалося двома скликаннями Сейму, і позиція така, що відстрочка можлива, але принципи не змінюватимуться.

Сейм також має намір розглянути законопроект, згідно з яким фільми у кінотеатрах можна буде показувати лише із субтитрами мовами ЄС.

Як повідомляло Інше ТВ, У Латвії є проблеми з державною мовою в сфері освіти: 139 вчителів відсторонені від роботи за недостатнє володіння латиською

Exit mobile version