Міністр пояснив, що зміниться у продажу ліків


07:3801.04.2023

Єдина зміна полягає в тому, що раніше відпуск рецептурних ліків відбувався за паперовим рецептом, а тепер використовуватиметься і електронний.

Аптеки зможуть продавати рецептурні препарати без рецепта до кінця воєнного стану: їх можна буде придбати як за паперовим, так і за електронним рецептом. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, пише Кореспондент.

Ляшко нагадав, що відповідна постанова Кабміну №542 була ухвалена 7 травня 2022 року і діє до дня припинення або скасування воєнного стану.

“За фактом єдина зміна полягає в тому, що раніше відпуск цих ліків відбувався за паперовим рецептом, а тепер використовуватиметься і електронний, що набагато зручніше для всіх – і лікаря, і пацієнта, і фармацевта”, – пояснив голова МОЗ.

Міністр наголосив: за електронними рецептами продаватимуться ті ліки, які й раніше належали до категорії рецептурних.

Ви могли бачити це в їхній інструкції із застосування, де в графі категорія відпуску вказувалося за рецептом. За фактом єдина зміна полягає в тому, що раніше відпуск цих ліків відбувався за паперовим рецептом, а тепер використовуватиметься і електронний, що набагато зручніше для всіх – і лікаря, і пацієнта, і фармацевта.На час перехідного періоду, який точно діятиме щонайменше до кінця воєнного стану, можливе використання обох варіантів рецепту. Пацієнт може сам вибрати, за яким рецептом йому зручніше придбати ліки в аптеці – електронним або паперовим”, – зазначає Ляшко.

Міністр наголосив, що контроль обігу рецептурних ліків дуже важливий.

“Їх прийом має супроводжуватися уважним спостереженням лікаря, оскільки передбачає підвищений ризик виникнення серйозних побічних ефектів, складний спосіб застосування (наприклад, ін’єкції), або може викликати залежність або нести ризик зловживання. Впевнений, що лікарі підтвердять, наскільки катастрофічними є наслідки самолікування та скільки звернень фіксується саме з цієї причини. Ліки – це не цукерки, а серйозні активні речовини, які без належного лікарського контролю можуть завдати шкоди життю та здоров’ю людини”, – додав Ляшко.

Читайте: До 1 травня кожна область має сформувати спроможну мережу медичних закладів, – Віктор Ляшко



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube