Site icon inshe.tv

Шевченківську премію цього року відклали. Стало відомо, чому

Шевченківську премію цього року відклали. Стало відомо, чому 1

Президент України не оприлюднив імена лавреатів Шевченківської премії. Так сталося через пропозицію доповнити номінації додатковим конкурсом “За внесок у перемогу”

Про це повідомила пресслужба Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Голова Комітету Юрій Макаров нагадав, що, за правилами, в змаганні мають право брати участь твори, оприлюднені не пізніше, ніж за пів року до подання. Таким чином, у конкурсі представлені роботи, створені до початку повномасштабної війни. Але реалії змінилися.

“Упродовж минулого року на хвилі солідарності та ентузіазму цілого суспільства було створено величезну кількість творів (публікацій, фільмів, вистав, виставок, концертних програм та інших мистецьких акцій), які залишилися поза фокусом нагороди. Враховуючи думки, висловлені представниками творчих цехів, голова Комітету звернувся до президента України з проханням розглянути можливість доповнити існуючі номінації додатковим конкурсом “За внесок у перемогу”. Ініціатива знайшла схвалення з боку президента України під час зустрічі з діячами культури та мистецтва 9 березня 2023 р. Комітет разом із Міністерством культури та інформаційної політики та Офісом президента України найближчим часом розробить зміни до положення про премію”, – пояснив Макаров.

Раніше Еспресо звернув увагу на те, що вперше за багато років не було оприлюднено указу президента про визначення лавреата премії. Пресслужба президента України повідомила про зустрічі з діячами культури та мистецтва. Український лідер подякував усім митцям, які допомагають – “хто в окопах віддає своє життя цьому, а також всім тим, хто за кордоном допомагав дипломатії та журналістиці створювати хвилю підтримки”.

“У 209-ту річницю від дня народження українського письменника, художника та мислителя Тараса Шевченка зустрівся з діячами культури та мистецтва. Під час зустрічі обговорили шляхи поглиблення взаємодії між державою та представниками культурної сфери. Важливо продовжувати культурну, просвітницьку роботу, яка сприяла б посиленню підтримки України з боку наших партнерів і всього світу. (Президент України Володимир Зеленський, – ред.) запропонував напрацювати рекомендації та необхідні кроки, які мають бути підтримані з боку держави”, – йдеться в заяві.

Остання інформація від Комітету з Шевченківської премії було оприлюднене після третього туру конкурсу, 15 лютого, тоді шляхом таємного голосування були визначені переможці.

“За результатами конкурсу Комітет підготує та внесе президентові України подання про присудження Національної премії, а також проєкт відповідного Указу президента України. Після набуття чинності Указу президента України про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка на сайті Комітету буде оприлюднено перелік лауреатів”, – писала пресслужба.

Допущені до участі у третьому турі конкурсу:

Література

Літературознавство і мистецтвознавство

Публіцистика, журналістика 

Музичне мистецтво

Візуальні мистецтва

Кіномистецтво

Театральне мистецтво

Довідково. Національна премія України імені Тараса Шевченка (Шевченківська премія) – державна нагорода України, найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва. Заснована 1961 року. Вручають премію до дня народження Тараса Шевченка (9 березня). Конкурс премії складається з трьох турів, на кожному етапі списки номінантів скорочуються

Exit mobile version