Не все багатство в радість – вчені встановили, що воно робить людину щасливою лише до певної суми


09:4710.03.2023

У новому дослідженні вчені змогли визначити вплив багатства на можливість приносити людині щастя, науково спростувавши при цьому істинність приказки, що таке почуття за гроші не купиш.

Результати наукової роботи опубліковано в журналі National Academy of Sciences.

Також фахівці з університетів Пенсільванії та Прінстона в США змогли визначити граничну суму, після якої рівняння “більше грошей – більше щастя” не працює.

Разом із висновками вчених щодо впливу високих доходів на здатність ощасливлювати їх власника старший науковий співробітник Вортонської школи Пенна та провідний автор статті Метью Кіллінгсворт робить важливе застереження: це залежить від того, чи щасливі ви насамперед, уточнює РБК-Україна.

“Винятком є фінансово забезпечені, але нещасливі люди. Наприклад, якщо ви багаті та нещасні, додаткові гроші не допоможуть. Для решти більша кількість грошей асоціювалася з вищим рівнем щастя в дещо різному ступені”, – пояснює він.

Фахівці проаналізували попередні наукові праці на тему грошей та щастя, провели власні дослідження та дійшли висновку, що солідний фінансовий стан справді може забезпечити людину емоційним благополуччям, але лише на суму до 75 тисяч доларів, після якої багатство не корелює із почуттям щастя.

В остаточних результатах дослідження говориться, що щастя та доход мають не одну, а три зв’язуючі лінії.

“Ця функція відрізняється у людей з різним рівнем емоційного благополуччя”, – зазначила професор і співавтором дослідницької роботи Барбара Меллерс.

Вона пояснила, що:

  1. у найменш щасливих рівень емоційного благополуччя збільшується з доходом до 100 тисяч доларів, потім стабілізується,
  2. у той час як у людей з вищим почуттям щастя зв’язок залишається лінійним навіть після цього порога,
  3. а для найщасливіших зв’язок між доходом та щастям насправді прискорюється після 100 тисяч доларів.

Кіллінгсворт підсумовує, що щастя за гроші купити, вочевидь, справді можна, при цьому “цілком можливо бути багатим і нещасним”.

“Гроші – це лише один із багатьох факторів, що визначають щастя. Гроші не є секретом щастя, але вони, ймовірно, можуть трохи допомогти”, – зауважує він.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube