Вибухи на “Північних потоках”: у Німеччині заявили, що сліди ведуть в Україну


07:4108.03.2023

Слідчі Німеччини заявили, що ідентифікували судно, з якого велися атаки на газопроводи “Північний потік – 1” і “Північний потік – 2”. Як пише Die Zeit, за версією слідства, судно було орендовано компанією, що належить українцям, однак жодних доказів того, хто замовив підриви – немає, передає УНН.

“Сліди ведуть у бік України. Але доказів того, хто замовив знищення, слідчі поки не знайшли”, – пише газета.

Зазначається, що слідчим вдалося ідентифікувати човен, який нібито використовувався для секретної операції. Це судно, орендоване у компанії, що базується в Польщі, яка, судячи з усього, належить двом українцям.

За версією слідства, секретну операцію в морі проводила група з шести осіб, серед яких п’ятеро чоловіків і одна жінка. До її складу входили капітан, два водолази, два помічники водолазів і лікар, які, як стверджується, доставили вибухівку на місце злочину і заклали її там.

“Національність злочинців, мабуть, неясна. Вони використовували професійно підроблені паспорти, які, як стверджується, використовувалися, серед іншого, для оренди човна”, – йдеться в матеріалі.

За версією слідства, група вийшла з міста Росток (Німеччина) 6 вересня 2022 року. Стверджується, що обладнання для секретної операції раніше було доставлено в порт на вантажівці.

Наступного дня човен виявили у Вік-на-Дарсі (Німеччина), а потім на данському острові Ертхольмен. Потім судно було повернуто власнику.

За даними слідства, на столі в салоні човна слідчі виявили сліди вибухівки. Західні спецслужби нібито восени, тобто незабаром після вибухів, направили європейським партнерським службам наводку, згідно з якою за теракт несе відповідальність нібито український спецназівець.

Після цього, як повідомляється, з’явилися додаткові розвіддані, які вказують на те, що відповідальність за це може нести “проукраїнське угруповання”.

До розслідування руйнування трубопроводів залучалися органи безпеки Німеччини, Данії, Швеції, Нідерландів і США. У Німеччині справу веде генеральний прокурор.

“Навіть якщо сліди ведуть в Україну, слідчим поки що не вдалося з’ясувати, хто замовив імовірну групу злочинців. У колах міжнародної безпеки не виключено, що це також може бути операція під чужим прапором. Отже, могли бути й навмисне прокладені сліди, що вказують на Україну як на винуватця. Однак доказів, що підтверджують такий сценарій, слідчі, мабуть, не знайшли”, – підкреслює газета.

Die Zeit звернулася по коментар до Офісу Генерального Прокурора України, однак там не відповіли.

Представник уряду Німеччини заявив, що у цій справі триває розслідування, спільно з владою Швеції та Данії. Він повідомив, що кілька днів тому країни поінформували Раду Безпеки ООН про те, що результатів досі немає.

Читайте: В РФ вирішили, що робити з підірваними Північними потоками



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube