Під Вугледаром відбулася найбільша танкова битва за цю війну, – The New York Times (ФОТО)


17:2401.03.2023

Тритижнева битва за місто Вугледар на півдні України призвела до того, що українські офіційні особи називають найбільшою танковою битвою за всю війну, а також до болючої поразки росіян.

Про це пише The New York Times.

ІншеТВ переклало для вас цей репортаж.

КУРАХОВЕ, Україна. Перед тим, як вирушити в бій на своїй забризканій брудом бойовій машині, танку Т-64, український екіпаж з трьох чоловік виконує ритуал.

Командир, рядовий Дмитро Гребенок, читає молитву “Отче наш”. Потім бійці обходять навколо танка, поплескуючи його по товстій зеленій броні.

“Ми кажемо: “Будь ласка, не підведи нас у бою”, – каже сержант Артем Книницький, механік. “Вводьте нас і виводьте”.

Їхню повагу до свого танка можна зрозуміти. Мабуть, жодна зброя не символізує жорстокість війни так, як основна бойова машина. В останні місяці танки стали невід’ємною частиною конфлікту в Україні – як у військовому, так і в дипломатичному плані – в міру того, як обидві сторони готувалися до наступу. Росія витягнула резерви танків зі сховищ часів холодної війни, а Україна підштовхнула західні уряди до постачання американських “Абрамсів” і німецьких танків “Леопард II”.

Очікується, що сучасні західні танки з’являться на полі бою протягом наступних кількох місяців. Нова російська бронетехніка з’явилася раніше – і під час свого першого широкомасштабного розгортання була знищена.

Тритижнева битва на рівнині поблизу шахтарського міста Вугледар на півдні України призвела до того, що українські офіційні особи називають найбільшою танковою битвою у цій війні і дошкульною поразкою для росіян.

Під Вугледаром відбулася найбільша танкова битва за цю війну, - The New York Times (ФОТО) 1
Під Вугледаром відбулася найбільша танкова битва за цю війну, - The New York Times (ФОТО) 11

Двоє солдатів у камуфляжі стоять перед броньованою машиною на тлі дерев.
Екіпаж танка бригади зберігає свою машину неподалік від лінії фронту. Кредит… Тайлер Хікс/ The New York Times

У затяжному бою обидві сторони відправили в бій танки, які з гуркотом долали ґрунтові дороги і маневрували між деревами: росіяни наступали колонами, а українці маневрували в обороні, відкриваючи вогонь здалеку або з укриттів, коли російські колони потрапляли в поле їхнього зору.

Коли все закінчилося, виявилося, що Росія не лише не змогла захопити Вугледар, але й припустилася тієї ж помилки, яка коштувала Москві сотні танків на початку війни: наступаючі колони потрапляли в засідки.

Підірвані на мінах, підбиті артилерією або знищені протитанковими ракетами, обвуглені корпуси російської бронетехніки тепер лежать на сільськогосподарських полях навколо Вугледара, як свідчать кадри, зняті українськими військовими безпілотниками. Українські військові кажуть, що Росія втратила щонайменше 130 танків і бронетранспортерів у цій битві. Цю цифру неможливо перевірити незалежним чином. Україна не розголошує, скільки саме зброї вона втратила.

“Ми вивчали дороги, якими вони користувалися, потім ховалися і чекали”, щоб стріляти із засідок, – сказав сержант Книницький.

Брак досвіду також дошкуляв росіянам. Багато з їхніх найелітніших підрозділів були зруйновані в результаті попередніх боїв. Їхні місця заповнили нещодавно призвані солдати, не навчені українській тактиці нападу на колони із засідок. Одним із свідчень того, що Росії не вистачає досвідчених командирів танків, є те, що українські солдати заявили, що вони захопили в полон медика, якого перевели керувати танком.

Російська армія десятиліттями зосереджувалася на танковій війні і навіть міфологізувала її для того, щоб відтворити перемоги Росії над нацистами у Другій світовій війні. Заводи на Уралі випускають танки тисячами. За словами українських командирів, до минулого тижня у Вугледарі Росія втратила стільки машин, що вони змінили тактику і вдаються лише до піхотних атак.

Фотографія, оприлюднена українською армією минулого місяця, показує пошкоджені російські танки в полі біля Вугледара.

Під Вугледаром відбулася найбільша танкова битва за цю війну, - The New York Times (ФОТО) 3
Під Вугледаром відбулася найбільша танкова битва за цю війну, - The New York Times (ФОТО) 12

Фотографія, оприлюднена українською армією минулого місяця, показує пошкоджені російські танки в полі поблизу Вугледара… Збройні сили України, за матеріалами Ассошіейтед Прес

Глибину російської поразки підкреслили російські військові блогери, які стали впливовим про-військовим голосом в країні. Часто критикуючи військових, вони публікували гнівні пости про невдачі неодноразових танкових атак, звинувачуючи генералів у хибній тактиці з використанням легендарної російської зброї.

Телеграм-канал “Сіра зона”, пов’язаний з групою найманців “Вагнера”, повідомив у понеділок, що “родичі загиблих схильні мало не до вбивства і кровної помсти генералу”, відповідальному за штурми під Вугледаром.

У детальному інтерв’ю минулого тижня в покинутому будинку неподалік від фронту лейтенант Владислав Баяк, заступник командира 1-го механізованого батальйону 72-ї бригади, розповів про те, як українські солдати змогли завдати таких великих втрат у тому, що, за словами командирів, було найбільшою танковою битвою у війні до цього часу.

Засідки були фірмовою тактикою України проти російських бронетанкових колон з перших днів війни. Працюючи з бункера у Вугледарі, лейтенант Баяк помітив першу колону з близько 15 танків і бронетранспортерів, що наближалася, на відео з безпілотника.

“Ми були готові, – каже він. “Ми знали, що щось подібне станеться”.

Під Вугледаром відбулася найбільша танкова битва за цю війну, - The New York Times (ФОТО) 5
Під Вугледаром відбулася найбільша танкова битва за цю війну, - The New York Times (ФОТО) 13

Вони підготували зону ураження далі по ґрунтовій дорозі, якою з гуркотом проїжджали танки. Командиру потрібно було лише віддати наказ по рації – “До бою!” – сказав лейтенант Баяк.

Протитанкові команди, що ховалися в лісосмугах уздовж полів, озброєні американськими “Джавелінами” з інфрачервоним наведенням та українськими ракетами “Стугна-П” з лазерним наведенням, увімкнули свою зброю. Далі були готові артилерійські батареї. Ґрунтова дорога була очищена від мін, в той час як поля навколо були засіяні мінами, щоб спокусити росіян наступати, не даючи танкам розвернутися, як тільки пастка спрацює.

За словами лейтенанта Баяка, колона танків стає найбільш вразливою після того, як починається стрілянина, водії панікують і намагаються розвернутися, виїжджаючи на заміноване узбіччя дороги. Підірвані машини стають перешкодою, сповільнюючи або зупиняючи колону. У цей момент українська артилерія відкриває вогонь, підриваючи ще більше броні і вбиваючи солдатів, які вилазять з виведених з ладу машин. За словами лейтенанта, починається хаос і вибухи.

За його словами, російське командування відправило бронетанкові колони вперед через брак інших варіантів проти добре укріплених позицій України, хоч би якою дорогою не була ця тактика.

Протягом майже трьох тижнів танкової битви російські бронетанкові атаки неодноразово зазнавали невдач. В одному випадку українське командування завдало удару керованими ракетами HIMARS; вони зазвичай використовуються по стаціонарних цілях, таких як склади боєприпасів або казарми, але також виявилися ефективними проти нерухомої танкової колони.

Під Вугледаром відбулася найбільша танкова битва за цю війну, - The New York Times (ФОТО) 7
Під Вугледаром відбулася найбільша танкова битва за цю війну, - The New York Times (ФОТО) 14

Українські солдати в артилерійському екіпажі чекають на наказ відкрити вогонь по російських позиціях. Фото: Тайлер Хікс/ The New York Times

Українці також стріляли з американських гаубиць M777 і французьких гаубиць “Цезар”, а також з іншого озброєння, наданого Заходом, такого як “Джавеліни”.

Український танковий екіпаж, який молився перед кожним боєм, прозвав свій танк “Бродяга” за його блукання по полю бою. Між місіями він ховався в деревах під маскувальною сіткою, біля дороги, перетвореної на панораму бруду проїжджаючими танками, за п’ять миль від лінії фронту.

Під час битви за Вугледар рядовий Гребенок, командир відділення, отримав наказ виїжджати з цього місця на небезпечні завдання три-чотири рази на день.

Рядовий Гребенок, якому було лише 20 років, не мав формальної підготовки з танкового бою, коли почалася війна. Але в шалені перші дні війни його призначили на танк, і з тих пір він постійно воює на них, навчаючись по ходу справи.

Навчання все ще залишається проблемою. Україна теж втрачає кваліфікованих солдатів, замінюючи їх “зеленими” новобранцями. І багато українських танкістів проходять навчання на західних танках у таких країнах, як Німеччина і Великобританія.

“Всі свої знання я здобув у польових умовах”, – сказав він. Російські танкові екіпажі, за його словами, здебільшого складаються з новобранців, які не мали жодного бою, щоб загартуватися.

Під час засідки екіпаж ховає танк у межах досяжності дороги, якою можуть проїхати російські танки чи бронетранспортери. Потім тихо чекає. Поки вони сидять і готуються до засідки, вони повинні тримати двигун теплим, тому що перезапуск зайняв би занадто багато часу. Працювати на холостому ходу було б шумно. Замість цього вони палять невеликий гасовий обігрівач біля двигуна.

Під Вугледаром відбулася найбільша танкова битва за цю війну, - The New York Times (ФОТО) 9
Під Вугледаром відбулася найбільша танкова битва за цю війну, - The New York Times (ФОТО) 15

Одного разу, поки вони чекали, російський бронетранспортер проїхав повз них, і вони вистрілили, але трохи не влучили, пошкодивши, але не знищивши машину.

Під час останнього великого бою, тиждень тому, сірим передсвітанком надійшов наказ підготувати засідку для колони з 16 російських танків і бронетранспортерів, що просувалася до українських позицій. Екіпаж прочитав молитву, поплескав по танку і поїхав вперед.

“Ми сховали танк у лісосмузі і чекали на них, – розповідає рядовий Гребенок. “Це завжди страшно, але ми повинні їх знищити”.

У цьому випадку вони зупинилися приблизно за три милі від місця засідки, просто за межами досяжності вогню у відповідь, і відкрили вогонь у координації з пілотом безпілотника, який передавав по рації координати цілей, які вони не могли бачити безпосередньо.

Російська колона застрягла на мінах, і, за словами рядового Гребенка, “Бродяга” відкрив вогонь. За його словами, російські танкові екіпажі не мали жодних шансів, коли опинилися в зоні ураження.

“Ми знищили багато російської техніки”, – сказав він. “Що вони зробили неправильно, так це що прийшли в Україну”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube