Є підтверджений п’ятий випадок в світі вилікування від ВІЛ-інфекції


10:2726.02.2023

У німецькому місті Дюссельдорф 53-річний чоловік вилікувався від ВІЛ, наразі він не має ознак повернення інфекції.

Про це пишуть Nature та АВС News, передає «Громадське».

Чоловік, ім’я якого не розголошують, виявився п’ятим підтвердженим випадком вилікування ВІЛ-інфекції, і принаймні третім, хто позбавився вірусу за допомогою операції на кістковому мозку. Це сталося після процедури заміни клітин його кісткового мозку на ВІЛ-стійкі стовбурові клітини від донора, щоб зміцнити імунну систему.

Пацієнт проходив стандартну антиретровірусну терапію протягом трьох років. Проте методику лікування довелося змінити через виявлення лейкемії. У 2013 році йому пересадили кістковий мозок від донора, який мав резистентність до ВІЛ. Основною метою лікарів було вилікувати одразу рак та ВІЛ-інфекцію.

Хоча подробиці його успішного лікування вперше оголосили у 2019 році, дослідники не змогли підтвердити, що він офіційно вилікувався на той час. Зараз науковці наголошують, що в організмі пацієнта немає вірусу, хоча він уже 4 роки не вживає ліки.

Доктор Бьорн-Ерік Оле Єнсен, який керував процесом одужання чоловіка, наголосив, що це справді лікування, а не просто довгострокова ремісія.

Проте вчені заявляють, що трансплантацію стовбурових клітин дуже ризиковано та небезпечно призначати всім ВІЛ-інфікованим. У наші дні трансплантація кісткового мозку ВІЛ-інфікованим застосовується лише у виняткових та найважчих випадках.

«Це, очевидно, є кроком вперед у розвитку науки й тому, щоб ми певною мірою зрозуміли, що потрібно для лікування ВІЛ», — зазначив фахівець з інфекційних захворювань Тодд Еллерін.

Випадки вилікування ВІЛ після отримання вірусостійких клітин

Першою людиною, яка вилікувала ВІЛ, був Тімоті Рей Браун (відомий як берлінський пацієнт). У 2007 році йому здійснили трансплантацію кісткового мозку, під час якої ці клітини були знищені й замінені стовбуровими клітинами здорового донора для лікування гострого мієлоїдного лейкозу. Після процедури Браун зміг припинити приймання ліків і залишався без ВІЛ до своєї смерті у 2020 році.

Другий випадок вилікування хвороби стався з Адамом Кастільєхо (відомий як лондонський пацієнт). У 2012 році йому поставили діагноз гострий мієлоїдний лейкоз, а потім провели трансплантацію стовбурових клітин кісткового мозку. За даними дослідників, сліди вірусних частинок не з’являлись у крові, спинномозковій рідині, кишківнику чи лімфі пацієнта упродовж 30 місяців.

Як повідомляло Інше ТВ, Пацієнтські, правозахисні та ветеранські організації України вимагають узаконити лікзасоби на основі медичного канабісу



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube