СБУ викрила шахраїв, які вкрали майже 100 млн грн із рахунків жителів Маріуполя


12:5714.02.2023

Служба безпеки України викрила масштабну шахрайську схему виведення на користь агресора 100 млн грн із використанням персональних даних майже 4 тис. жителів Маріуполя, зокрема загиблих або примусово вивезених до РФ, які мають заощадження у фінустановах на підконтрольній Україні території, пише Iнтерфакс.

“Ділки працювали в інтересах РФ і намагалися вивести на користь агресора майже 100 млн грн. До організації оборудки причетне злочинне угруповання з тимчасово окупованого Донецька, яке діяло за координації російських спецслужб, а його керівник входить до близького оточення терориста Пушиліна”, – йдеться у повідомленні СБУ.

За інформацією СБУ, зловмисники телефоном зверталися до українських банків нібито від імені власників рахунків й отримували доступ до онлайн-банкінгу.

“Для проходження “ідентифікації” використовували клієнтські бази захоплених філій у Маріуполі та спецобладнання для зміни маршрутизації дзвінків. Це були персональні дані майже 4 тис. місцевих жителів, у тому числі тих, які загинули або були примусово вивезені до РФ і мали заощадження у фінустановах на підконтрольній Україні території”, – уточнюється у повідомленні.

СБУ викрила шахраїв, які вкрали майже 100 млн грн із рахунків жителів Маріуполя 1

У СБУ зазначають, що для приховування слідів злочину учасники схеми “конвертували” викрадені гроші у криптовалюту. Для масового “обдзвону” українських банків організатори схеми використали кол-центр у Донецьку, співробітники якого через інтернет та спецобладнання на території України зв’язувалися з відповідними установами нібито від імені справжніх власників рахунків.

У повідомленні наголошується, що до обслуговування спецобладнання були залучені десятки жителів різних регіонів України, які “в темну” виконували вказівки своїх керівників.

Унаслідок слідчо-оперативних дій СБУ виявила та заблокувала банківські рахунки та криптогаманці учасників злочинного угруповання.

Під час обшуків у восьми областях України вилучено комп’ютерне обладнання, яке забезпечувало проведення угод.

Окрім того, накладено арешт на кошти, одержані злочинним шляхом, на загальну суму майже 65 млн грн.

Як повідомляють у СБУ, встановлено, що за такою самою схемою зловмисники обкрадали російських громадян, “виводячи” їхні кошти на криптогаманці керівництва терористичної організації “ДНР” та кураторів із ФСБ.

Читайте: Зеленський офіційно представив нового очільника СБУ Малюка і нового міністра внутрішніх справ Клименка (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube