Генпрокуратура викрила “чорного археолога” – продав історичний скарб ІІІ століття (ФОТО)


15:0908.02.2023

В Україні викрили “чорного археолога”, який незаконно торгував культурними цінностями ІІІ століття.

Про це повідомляє Telegram-канал Офісу генерального прокурора.

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора викрито діяльність так званого «чорного археолога», який здійснював незаконну торгівлю культурними цінностями.

За даними слідства, він відкопав старожитності у вигляді срібного поясу на території Хмельницької області. Згідно з висновками спеціалістів Національного музею України, йдеться про знахідку датовану серединою ІІІ століття. Вона пов’язана з військовою культурою давніх германців у період, коли вони мігрували через територію сучасної України з Північної Європи до Чорного моря.

Надалі «археолог» виставив знахідку для продажу на інтернет-аукціоні. Він реалізував артефакти одному із зареєстрованих на ресурсі покупців. Таким чином знайдений скарб, який має особливу історичну, наукову, художню чи культурну цінність було незаконно привласнено.

Відповідно до чинного законодавства України, предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивозитися за межі держави.

Під час проведення обшуків за місцями проживання викритих осіб на території Хмельницької та Кіровоградської областей правоохоронці вилучили унікальний скарб ІІІ століття пояси готів, 787 монет, наконечники від стріл, фрагменти стародавніх прикрас на 450 предметів, що можуть мати історичну та культурну цінність.

Генпрокуратура викрила "чорного археолога" - продав історичний скарб ІІІ століття (ФОТО) 1
Генпрокуратура викрила "чорного археолога" - продав історичний скарб ІІІ століття (ФОТО) 3

Наразі встановлюється легальність походження вилучених археологічних предметів. Після проведення експертизи, знайдені старожитності можуть бути передані на зберігання до музейних фондів.

Досудове розслідування – ГСУ Нацполіції, оперативний супровід – ДСР Нацполіції України.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube