Російські військові замінюють найманців «Вагнера» поблизу Бахмута, щоб продовжити наступ, – ISW


07:3329.01.2023

російські військовослужбовці, ймовірно, замінюють виснажені сили найманців ПВК «Вагнера», щоб продовжити наступ на Бахмут.

Про це пишуть аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW), передає «Громадське».

Як зазначають експерти, поблизу Бахмута діють російські повітряно-десантні сили (ПДВ), оскільки на кадрах, опублікованих 20 січня, видно БМД-4М — спеціальну механізовану техніку, яка використовується виключно ПДВ.

Крім того, Міністерство оборони росії все частіше повідомляє, що російські ПДВ діють в районі Бахмута з початку січня 2023 року.

Наступ на Бахмутському напрямку може бути кульмінацією для ПВК «Вагнера», але не для інших російських сил, зауважують в ISW.

«Масштабніші зусилля росії захопити Бахмут, ймовірно, не завершилися», — резюмували в ISW.

За інформацією одного анонімного офіційного джерела в США, станом на початок січня група «Вагнера» зазнала втрат у понад 4100 загиблих і 10 тисяч поранених, у тому числі понад 1000 убитих з кінця листопада і на початку грудня біля Бахмута.

Також аналітики ISW вважають, що окупанти намагаються перешкодити Україні відновити ініціативу, можливо, напередодні запланованого наступу рф на Донбасі.

«Можливо, російські війська намагаються розосередити українське угруповання на лінії Сватове-Кремінна, щоб дати можливість росії відвоювати Лиман Донецької області», — припустили в ISW.

На думку експертів, російські війська могли б спробувати використати Лиман як відправну точку, щоб наступати з Лимана на Бахмут або з Бахмута в напрямку Слов’янська, якщо росіянам вдасться захопити Бахмут.

«Найімовірніше, росіяни мають намір провести кілька етапів наступальних дій, кульмінацією яких стане захоплення Донецької та Луганської областей. Ці етапи, ймовірно, вимагатимуть від 6 до 12 місяців кампанії», — додали в ISW.

Водночас аналітики наголошують, що немає жодних доказів із відкритих джерел, які б свідчили про те, що росіяни відновили достатню бойову міць, щоб проводити одночасні широкомасштабні наступальні дії протягом наступних кількох місяців.

За інформацією видання Broomberg, росія хоче продемонструвати, що може повернути собі ініціативу навіть попри те, що втрачала її уже декілька місяців. Це може тиснути на Україну та її партнерів та спонукати Київ до перемир’я.

А втім, за словами співрозмовників Bloomberg, йдеться лише про тимчасове перемир’я, яке б залишило росії контроль над окупованими територіями. Це москві потрібно, щоби виграти час для відновлення своїх сил. Проте сподіватися, що Київ та його партнери підуть на таке перемир’я, — це невдала ідея, зазначає видання.

Також поки невідомо, чи має росія ресурси для нового великого наступу — навіть після мобілізації минулої осені додаткових 300 тисяч військових.

Bloomberg пише, що російський президент готує країну до довготривалої війни. Зокрема, навесні у росії можуть провести нову хвилю мобілізації.

Як повідомляло Інше ТВ, Сили оборони відбили ворожі штурми поблизу 16 населених пунктів на Луганщині та Донеччині – Генштаб



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube