Росіяни готують “вирішальний наступ” на Луганщині, все решта – відволікання ЗСУ, – ISW


09:0926.01.2023

Російські війська можуть проводити обмежені атаки на більшу частину лінії фронту, щоб розосередити та відволікти ЗСУ для початку вирішальної наступальної операції у Луганській області.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, за останні кілька днів російські війська відновили обмежені наземні атаки на двох основних ділянках фронту – у центрі Запорізької області та на заході Донецької області.

“Масштаби та характер цих обстрілів свідчать, що вони швидше заважають атакам, спрямованим на те, щоб відвернути та притиснути українські сили до окремих ділянок фронту, ніж узгодженим зусиллям щодо відновлення наступальних операцій для просування вперед на цих двох напрямках”, – пишуть експерти.

Ці обмежені атаки, зокрема, продовжуються, оскільки темпи російських операцій навколо Бахмута очолюваних ПВК “Вагнера” знижуються, що може говорити про кульмінацію боїв за це місто.

“ПВК “Вагнера” не виконала своєї обіцянки щодо захоплення Бахмута і не змогла просунутися далі незначних тактичних успіхів у Соледарі. Тому російське військове керівництво, ймовірно, вирішило відмовитися від пріоритету операцій навколо Бахмута”, – йдеться у звіті.

Російські джерела можуть просувати наративи про російські наступальні операції в центрі Запоріжжя та на заході Донецької області, щоб приховати провали в Бахмуті.

Як вплив інформаційного простору, так і самі атаки можуть бути спрямовані на те, щоб відвернути увагу від відсутності успіхів у Бахмуті та залучити українські сили до розглянутих районів.

Розподіл російських військ уздовж лінії фронту в Луганській області може свідчити про підготовку до наступу на цій ділянці, підкріпленій обмеженими атаками в інших місцях, щоб відвернути увагу та розосередити українські сили.

Найбільш вірогідним напрямом російських наступальних дій у Луганській області може бути лінія Сватове-Кремінна

Аналітики зазначають, що російські сили можуть сподіватися відбити критично важливу ділянку у північній частині Донецької області навколо Лимана та використати лінію Сватове-Кремінна для подальших атак на західну частину Харківської чи північну частину Донецької області.

Проте вкрай малоймовірно, що російські сили зможуть суттєво просунутися на цьому напрямі, навіть якщо вони розпочнуть успішну наступальну операцію на цій ділянці, зазначають експерти.

Ключові висновки аналітиків ISW

  • Російські сили можуть проводити обмежені руйнівні атаки на більшій частині лінії фронту в Україні, щоб розосередити та відвернути українські фронти та розпочати вирішальну наступальну операцію в Луганській області.
  • Російські військові, схоже, звертають свою увагу на звичайні сили, дислоковані на Луганщині, і відходять від нетрадиційної структури сил “Вагнера”.
  • Кремль та російські блогери намагалися применшити значення західних постачань танків Україні, вказуючи на те, що вони, ймовірно, вважають ці системи загрозою перспективам Росії.
  • Російські сили стверджували, що українські війська вели контрнаступальні операції у районі Сватового, тоді як російські війська продовжували обмежені наземні атаки у районі Кремінної.
  • Українські сили, ймовірно, просунулися навколо Кремінної.
  • Українські офіційні особи визнали, що ЗСУ залишили Соледар.
  • Російські війська продовжували наступальні дії в районі Бахмута та лінії Авдіївка-Донецьк. Повідомляється, що російські сили продовжували локальні наступальні операції у районі Вугледару.
  • Російські сили продовжували завдавати невеликих наземних ударів через лінію фронту в Запорізькій області, ймовірно, намагаючись зупинити українські сили в Запорізькій області.
  • Російські блогери розходяться в думках щодо правдивості роздутої інформаційної операції окупаційного чиновника Запорізької області Володимира Рогова.
  • Кремль намагається применшити значення нових обмежень на перетин російського кордону, ймовірно, для того, щоб стримати паніку в російському суспільстві щодо можливої другої хвилі мобілізації.
  • Президент Росії Володимир Путін, можливо, намагається непомітно провести ще одну хвилю мобілізації, побоюючись підірвати підтримку серед росіян.


© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube