В Парижі проходить Тиждень української драматургії


18:3325.01.2023

В Парижі розпочався Тиждень української драматургії. Це партнерський проєкт “Української весни” та театру Lavoir Moderne Parisien, який познайомить французьку публіку із сучасною українською драмою.

Про це пише «Українська правда. Життя».

Тиждень української драматургії триватиме з 23 до 27 січня.

Протягом цих чотирьох вечорів французькі актори читатимуть французькою шість п’єс українських драматургів.

Зокрема, можна буде послухати трагікомедію з української класики “Мина Мазайло” Миколи Куліша (26 січня), а також п’ять сучасних творів: “Сім перших робіт Аліни” та “Я норм” Ніни Захоженко (25 січня), “Слава героям” Павла Ар’є (24 січня), “Крізь шкіру” Наталії Блок (25 січня), “Сповідь українки” Марії Ісакової (25 січня).

Також у програмі Тижня заплановано дискусію за участі акторів, концерт української піаністки Марини Вознюк та вокального ансамблю MusiQuinte та дві лекції української театрознавиці, критикині, кураторки театральних проєктів Ірини Чужинової: про сучасний український театр та про новатора українського театру Леся Курбаса і театр “Березіль”.

Ініціаторкою проведення Тижня української драматургії у французькій столиці була акторка та письменниця Маша Ісакова. Вона ж виступила продюсеркою та режисеркою вистав.

Партнером проєкту став заснований у 1868 році театр Lavoir Moderne Parisien, згадки про який можна зустріти у записниках Еміля Золя. Сьогодні він є центром міждисциплінарного мистецького діалогу з орієнтацією на молодих авторів, нові формати та поєднання різних видів сучасного мистецтва – театру, музики, танцю, поезії, перформансу, цифрового мистецтва.

Проєкт “Українська весна” є ініціативою Українського інституту в партнерстві з посольством України у Франції, здійснюється за підтримки Благодійного фонду Dofa Fund та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Як повідомляло Інше ТВ, документальний фільм Сімона Леренга Вільмонта «Будинок зі скалок», який розповідає про мешканців дитячого будинку, який розташований поблизу лінії фронту на Сході України, номіновано на премію «Оскар»



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube