У Єгипті знайшли 16-метровий папірус із текстами з “Книги мертвих”, та незвичайну могилу дитини (ФОТО)


21:4021.01.2023

У Єгипті вперше за століття знайшли 16-метровий папірус із текстами з “Книги мертвих”.

Про це заявив Генеральний секретар Вищої ради старожитностей Мостафа Вазірі у День єгипетських археологів, повідомляє Egypt Independent, пише Правда.

Сувій знайшли в археологічній зоні Саккара – це перша знахідка повного папірусного документа за століття.

Артефакт реставрували у лабораторії Єгипетського музею в Тахрірі та назвали “папірусом Вазірі”.

У Єгипті знайшли 16-метровий папірус із текстами з "Книги мертвих", та незвичайну могилу дитини (ФОТО) 1
 Фото ілюстративне, папірус Гунефера з “Книги мертвих”. Фото: Wikipedia

Вазірі сказав, що папірус уже переклали і згодом його виставлять у Єгипетському музеї. Поки що знахідку не показали громадськості.

Відкриття 16-метрового папірусу може пролити нове світло на вірування стародавніх єгиптян про перехід у загробний світ.

Нагадаємо, “Книга мертвих” – це збірка похоронних текстів часів стародавнього Єгипту, що містить гімни та заклинання, щоб допомогти померлому в загробному житті.

“Книгу мертвих” найчастіше писали ієрогліфічним або ієратичним шрифтом на сувої папірусу та ілюстрували символами, що зображували померлих і їхню подорож у загробне життя. Папірус із заклинаннями вкладали у гробницю – це було поширено у період Нового царства приблизно з 1500 року до нашої ери.

Перші тексти з “Книги мертвих” були знайдені у регіоні Саккара. Це величезний некрополь стародавньої єгипетської столиці Мемфіс, об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, де збереглися десятки пірамід, місць поховання тварин і стародавніх коптських християнських монастирів.

Також археологи знайшли незвичайну могилу дитини в Єгипті, пише Фокус.

Знахідка, зроблена поблизу Каїра, датується періодом між 1 століттям до н. е. і 1 століттям н. е. У цей час римляни встановили контроль над Єгиптом, повідомляють The Jerusalem Post.

Собаки в Стародавньому Єгипті

Вважається, що поховані собаки, 87% з яких були цуценятами, загинули внаслідок повені. Археологи змогли оцінити, що вони померли одночасно, без насильства. Вони також знайшли на тілах собак блакитну глину, яку в той період знаходили у водосховищах, що підтверджує теорію про те, що собаки потонули.

Попри те, що стародавні єгиптяни поклонялися багатьом тваринам, собаки не вважалися священними. Їх використовували як домашніх улюбленців та робочу силу. Однак деяких собак муміфікували і ховали разом з господарями. Стародавні єгиптяни вірили, що собакоголові боги Анубіс і Упуат супроводжують душі померлих у потойбічному світі. Деяких собак приносили в жертву, щоб вони відігравали роль амулета в похованні.

Єдиний випадок, з яким можна провести аналогію, — це знахідка дитячого тіла з 12 собаками на кладовищі в Ієраконполісі.

поховання, археологія, знахідка, стародавній єгипет, розкопкиFullscreen
Єдиний випадок, з яким можна провести аналогію, — це знахідка дитячого тіла з 12 собаками на кладовищі в Ієраконполісі

Фото: REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

Малоймовірно, що хлопчика і його собак стратили. У Стародавньому Єгипті до дітей ставилися добре, вони мали доступ до освіти, і їм заборонялося вчитися ремеслу.

Загадковості справі додає те, що хлопчика знайшли з полотняним мішком на голові. Єдиний інший випадок, коли тіло знайшли з лляним мішком на голові, означав, що людина була вбита стрілою.

Чому хлопчик похований саме там, невідомо. Робоча теорія дослідників полягає в тому, що хлопчик помер, доглядаючи за собаками, і тому похований разом з ними.

Читайте: На курорте в Египте две женщины погибли в результате нападения акулы (ВИДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube