Фінляндія зводить будинки для 200 українців, які втратили домівку в Ірпіні (ФОТО)


10:5412.01.2023

На цьому тижні Україну відвідала вже третя за час війни фінська делегація. Цього разу темою візиту стали подаровані Фінляндією тимчасові будинки, які призначені для щонайменше 200 українців, які втратили домівку через війну.

Про це повідомляє Служба новин Yle, передає Інше ТВ.

Будинки звели на околицях постраждалого від окупації Ірпеню за 2 місяці. Наразі на будівельному майданчику працюють семеро фінів. З міркувань безпеки назву будівельної компанії поки що не розголошують.

Проєкт стартував у липні 2022 року, коли уряд Фінляндії виділив додаткові 70 млн. євро допомоги Україні в рамках внесення змін до бюджету. Половина грошей піде на гуманітарні цілі, в тому числі на житло для тих, хто втратив домівку.

На замовлення України фінське Міністерство закордонних справ закупило тимчасове сімейне житло для українців. За реалізацію проєкту та передачу будинків відповідало Міністерство внутрішніх справ.

У листопаді Міністерство закордонних справ повідомило про початок будівництва житлового будинку в Ірпені. Зараз, через два місяці, всі 12 таунхаусів вже збудовано. Один із них майже готовий до використання. Очікується, що останні будинки будуть здані в експлуатацію в лютому-березні.

Загальний бюджет проєкту становить 5 млн євро, з яких 1,2 млн пішло на транспортування. Усі 108 модулів для зведення тимчасового житла виготовили на заводі у Фінляндії та окремо транспортували вантажівками до Ірпеня.

– Люди вже відбудовуються, але в той же час ми знаємо, що руйнувань може бути більше і ми не знаємо, як довго триватиме війна, – сказала Міністр внутрішніх справ Кріста Мікконен Фінляндії Міністерка Мікконен під час візиту до Ірпеня.

– Водночас ми повинні бути готовими надати потужну допомогу в цій гострій ситуації. І гуманітарну, і військову. Ми повинні мати можливість забезпечити тимчасове житло, щоб люди могли продовжувати жити у безпеці та ліквідувати пошкодження, які були завдані, – продовжила Мікконен.

Пакет допомоги, затверджений минулого літа, також погодив доставлення житлових контейнерів для рятувальників. Їх в Києві їх передали в МВС України. Контейнери допомагають співробітникам МНС України та іншим рятувальникам надавати допомогу населенню, у тому числі на звільнених від окупації територіях.

Перші мешканці заселяться у домівки в березні

Україна вже мала досвід розміщення мігрантів у тимчасовому житлі. Модульні будинки, подаровані Німеччиною, з’явилися в багатьох українських містах ще восени 2014 року.

Минулого року різні контейнерні та модульні будинки почали завозити в Україну навесні, коли хвиля мігрантів була найбільшою. Передусім їх встановлювали у містах Західної України, куди прибуло найбільше внутрішньо переміщених осіб.

Наприклад, у квітні США поставили в Закарпатську область 18 будинків-контейнерів. У США в таких будинках живуть люди, які стали жертвами стихійних лих.

Польща доставляла контейнерні будинки навесні на Львівщину, а влітку – і в інші регіони.

Основною проблемою в будинках були часті відключення електроенергії і, як наслідок, холод. Однак мешканці були дуже вдячні Польщі за допомогу.

У фінських будинках для теплоізоляції використовують плити XPS. Будинки мають фундамент, повітряні теплові насоси та радіатори, що робить їх більш придатними для зимового використання, ніж контейнерні рішення.– Сюди в першу чергу заселять сім’ї з дітьми, які залишилися без дому. В Ірпені доведеться знести 40 багатоквартирних будинків та 1500 приватних будинків, тому велика кількість містян потребує житла. У нашому пріоритеті, звісно, сім’ї, які мають понад троє дітей або втратили батька, – каже представниця влади Ірпеня Юлія Устиць.

Міністр розвитку і зовнішньої торгівлі Вілле Скіннарі вбачає великий потенціал фінського досвіду у відновленні України. Та будівництво – не єдина сильна сторона Фінляндії.

— Фінляндія має енергетичну компетенцію, компетенцію телекомунікаційних мереж, освітню компетенцію. Фінляндія була одним з ключових учасників того, що доступ до електроенергії взагалі став можливим, – нагадав він.

Як повідомляло Інше ТВ, Фінляндія готує 12-й пакет військової допомоги Україні



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube