Папа Франциск закликав молитися за експапу Бенедикта – він дуже хворий


08:0229.12.2022

У середу, 28 грудня, Папа Римський Франциск у ході останньої нинішнього року публічної служби у Ватикані повідомив паломникам сумну новину. Він закликав їх молитися за Бенедикта XVI.

«Я хочу закликати вас усіх піднести особливу молитву за понтифіка на спокої Бенедикта, хто у тиші підтримує Церкву. Я нагадую, що він дуже хворий. Закликаю вас благати Господа втішити та підтримати його», — сказав Франциск, передають Факти.

Пізніше прессекретар Ватикану Маттео Бруні підкреслив, що здоров’я 95-річного Бенедикта XVI останнім часом сильно погіршилося. Він пояснив це похилого віку понтифіка на спокої.

Жодних подробиць Бруні не повідомив. Він зазначив, що ситуація залишається під контролем, лікарі стежать за станом здоров’я Бенедикта XVI. Бруні додав, що Франциск відвідав свого попередника у колишньому жіночому монастирі у Ватиканському саду, де Бенедикт XVI мешкає з моменту зречення у 2013 році.

Нагадаємо, Бенедикт XVI став першим главою католицької церкви після Григорія XII, який добровільно зрікся цієї посади. Григорій XII зробив це у 1415 році. Після зречення Святого престолу Бенедикт майже не з’являвся на публіці. Вкрай рідко Ватикан публікує його спільні з Франциском фотографії.

Бенедикт, якому у квітні цього року, виповнилося 95 років, відійшов від справ ще в 2013 році, пославшись на похилий вік, і відтоді майже не з’являвся на публіці.

Майже весь час він проводив у своїй новій резиденції – колишньому жіночому монастирі Mater Ecclesiae (“Матір Церкви”), розташованому прямо на території Ватикану, де його регулярно відвідував папа Франциск.

Добровільний відхід чинного голови Римо-Католицької церкви – подія майже безпрецедентна. До Бенедикта XVI останнім понтифіком, який за життя залишив Святий престол, був Григорій XII, який пішов на спокій у 1415 році.

Однак у липні цього року про можливість своєї відставки згадав і чинний понтифік, 85-річний папа Франциск, який останніми місяцями страждав від болю в коліні.

“Зміна папи – не катастрофа, це не табу, – сказав він тоді журналістам. – Двері [для виходу на пенсію] відчинені – це нормальний варіант. Але до сьогодні я не стукав у ці двері. Я не відчував необхідності думати про це – але це не означає, що через кілька днів я про це не замислюсь”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube