У МЗС пояснили, чому “не запрацював” ленд-ліз


12:4720.12.2022

Американська програма широкомасштабного постачання військової допомоги ленд-ліз передбачає відшкодування. США нині роблять все можливе, щоб допомагати нашій країні на безоплатній основі, пояснив речник МЗС України Олег Ніколенко, пише Кореспондент.

Ленд-ліз полягає у можливості передачі США оборонних засобів, які вони мають, Україні в оренду або через надання на умовах лізингу, зазначив чиновник.

За його словами, плюсами інструментарію є:

швидке прийняття рішень адміністрацією США щодо спрощеної процедури;
уникнення бюрократії;
уникнення голосувань за кожен пакет допомоги у Конгресі США.

Але ця програма також має один важливий мінус – постачання безпосередньо залежить від фінансових можливостей України, додав речник МЗС.

“Наші американські партнери усвідомлюють, що українці сьогодні платять найвищу ціну, захищаючи не лише свою свободу, а й безпеку усієї Європи. Недостатність допомоги Україні чи її неефективність матимуть фатальні наслідки для всього вільного демократичного світу”, – додав Ніколенко.

США нині віддають перевагу допомозі ЗСУ за рахунок коштів свого власного федерального бюджету.

Згідно із законом про додаткові асигнування на підтримку України, наша країна отримує безпекову й оборонну допомогу за трьома програмами:

ініціатива сприяння безпеці України (Ukraine Security Assistance Initiative, USAI);
зовнішнє військове фінансування (Foreign Military Financing, FMF);
поповнення запасів зброї США (Replenishment of US weapons stocks).

Але взаємодія за цими програмами “відбувається на безоплатній основі, на відміну від програми ленд-лізу”, зазначив представник МЗС.

Крім того, США були ініціатором створення Контактної групи з питань оборони України, у роботі якої беруть участь 50 країн. Зусилля і роль США дозволили Україні отримати від членів НАТО та інших партнерів зброї вартістю 40 млрд доларів. Штати, зі свого боку, виділили 19,3 млрд доларів із усієї суми.

МЗС України у співпраці з іншими причетними державними органами зосереджено на залученні від провідних союзників і партнерів України додаткових ресурсів задля утворення “повітряного щита” в українському небі – протиракетних і протиповітряних систем, додав Ніколенко.

Читайте: Резніков розповів про ленд-ліз і “цікавий пакет допомоги від наших партнерів”



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube