Путінські олігархи хочуть повернути активи і судяться з ЄС через санкції – ЗМІ


15:1718.12.2022

Путінські олігархи хочуть повернути активи, які втратили внаслідок запроваджених санкцій.

Вони судяться з Євросоюзом. Олігархи подають позови до Суду ЄС у Люксембурзі, повідомляє Bild, пише «Польське Радіо». У позовах вони відмежовуються від господаря Кремля та війни в Україні.

«Олігархи заробили мільярди завдяки путіну. Кремлівський правитель дав їм можливість жити в розкоші, він також заробляє великі гроші. Але зараз десятки олігархів не хочуть мати нічого спільного з московським очільником. Російські мільярдери подали позов до Суду ЄС, оскільки, на їхню думку, “санкції ЄС несправедливо пов’язують їх із путіним”», — пише видання.

Згідно з інформацією, отриманою Bild із Суду ЄС, такі позови наразі подали загалом 61 особа та компаній з Росії та Білорусі. Їх включили до санкційних списків ЄС, оскільки вважалося, що вони фінансово чи політично підтримували путіна, а отже, його кампанію проти України.

Це божевілля: олігархи, яким байдужа ситуація з правами людини в Росії та окупованій Україні, тепер скаржаться на порушення власних основних прав. Мільярдери кажуть, що їхні активи в ЄС «були несправедливо заморожені, а їхні мега-яхти незаконно конфісковані», — пише Bild

Як повідомляє Bild, мільярдер Ґріґорій Берьозкін «вимагає один євро компенсації за моральну шкоду, завдану внаслідок санкцій». Тим часом Кіпр позбавив цього власника енергетичної компанії громадянства, яке він там придбав. Тепер у своєму позові Берьозкін скаржиться, що «його репутації завдано серйозної шкоди», тим паче, що «він не пов’язаний з подіями в Україні та не підтримує владу Російської Федерації».

Олігарх Сєрґєй Мдоянц, який очолює телекомунікаційну компанію «Система» і відповідає за відносини з російським урядом, у своєму позові йде ще далі і стверджує, що «хоче бути малозначущим підприємцем». Він стверджує, що ЄС вніс його до санкційного списку, хоча не було доведено, що він «важливий і провідний бізнесмен».

«Навіть близьке оточення путіна раптово дистанціюється від нього у своїх позовах», — підкреслює Bild і наводить приклад Ґєннадія Тимченка.

Тимченко дружив з путіним, вони навіть разом грали в хокей. Олігарх є основним акціонером банку «Росія», його статки оцінюють у 20 млрд євро. Він живе на розкішній віллі на Женевському озері в Швейцарії. У своєму позові Тимченко звинувачує ЄС у «явній помилці в судженні» щодо «відносин між позивачем і президентом путіним». «Через моральну шкоду, яку він зазнав, він вимагає від ЄС додаткового 1 мільйона євро відшкодування!» — пише Bild.

У списку позивачів, які скаржаться до Люксембурга, є й інші відомі імена олігархів, які живуть на Заході, зокрема, наприклад, колишній власник англійського футбольного клубу «Челсі» Роман Абрамович або Міхаіл Фрідман — засновник і менеджер фінансового концерну Альфа-Груп.

Скаржиться на санкції і Алішер Усманов, який жив на розкішній віллі в Баварії, а тепер втік до рідного Узбекистану. «Усманова хотіли терміново виключити зі списку санкцій ЄС, але судді відхилили прохання», — підкреслює «Bild».

Як повідомляло Інше ТВ, В Італії зникла заарештована яхта російського олігарха – ЗМІ



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube