Баскетболістку США Брітни Грінер обміняли на російського торговця зброєю. Байден з цього приводу звернувся до нації (ВІДЕО)


18:1308.12.2022

Американська зірка баскетболу Брітни Грінер була звільнена з російського ув’язнення в рамках обміну в’язнями на засудженого російського торговця зброєю Віктора Бута.

Про це пише CNN з посиланням на джерело, знайоме з цим питанням, пише ЛБ.

“Грінер зараз перебуває під вартою американських чиновників”, – повідомило джерело.

Обмін не включив ще одного американця, якого Держдепартамент визнав незаконно затриманим – Пола Велана.

Грінер була засуджена в Росії за перевезення наркотиків.

Зірку баскетболу США Брітни Грінер обміняли на російського торговця зброєю Віктора Бута

Віктор Бут на прізвисько “Торговець смертю” – колишній радянський військовий, який відбуває 25-річний термін ув’язнення в США. Його звинувачують у змові з метою вбивства американців, придбанні та експорті зенітних ракет і наданні матеріальної підтримки терористичним організаціям. Москва засудила його вирок у 2012 році як “безпідставний і упереджений”. Сам Бут стверджував, що він невинний.

Президент США Джо Байден звернувся до нації з Білого дому 8 грудня у зв’язку зі звільненням громадянки США, баскетболістки Брітні Грайнер із російської в’язниці й гарантував, що США продовжать зусилля зі звільнення іншого засудженого у РФ американця – Пола Вілана. Про це він заявив у зверненні до нації, відео якого опублікували у Twitter американського лідера.
“Після кількох місяців несправедливого ув’язнення в Росії в нестерпних умовах Брітні скоро повернеться в обійми своїх близьких, де вона мала бути весь цей час”, – сказав Байден.

Президент США додав, що останні кілька місяців “були пеклом” для спортсменки, але тепер вона “в гарному настрої”, оскільки летить назад до США. Вирок, який Грайнер ухвалили в Росії, він назвав “незаконним”.

“Це день, до якого ми довго прагнули. Ми ніколи не припиняли наполягати на її звільненні. Це вимагало копітких і напружених переговорів”, – додав американський лідер.

Байден звернув увагу, що в обмін не вдалося додати Вілана, якого Держдепартамент США також вважає незаконно засудженим у РФ.

“Ми не забули про Пола Вілана, якого несправедливо утримували в Росії протягом багатьох років. Ми не вибирали, якого американця повернути додому… Росія ставиться до справи Пола інакше, ніж до справи Брітні. Ми ніколи не здамося. Я гарантую, що США продовжать роботу над звільненням Вілана”, – запевнив Байден.

Читайте: Росіянам було б краще, якби українці не думали про майбутнє Росії, – Зеленський



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube