В Україні запрацював порядок повернення вивезених Росією громадян


10:1617.11.2022

У Державній міграційній службі України повідомили, що днями набула чинності постанова Кабінету Міністрів України, яка затверджує Порядок реалізації експериментального проєкту щодо оформлення і видачі на території України посвідчення особи на повернення в Україну. Вказану постанову уряд прийняв 21 жовтня 2022 року.

У ДМС наголошують, у цих людей було вилучено або знищено документи, що посвідчують їх особу і, як правило, саме через це вони продовжують залишатися в Росії та позбавлені можливості повернутися на контрольовану українським урядом територію. За таких умов ці люди фактично опинилися поза межами правового поля України та будь-якого правового поля взагалі.

Реалізація цього експериментального проєкту допоможе нашим співгромадянам, а також особам без громадянства, які постійно проживали в Україні, і піддалися насильницькому переміщенню, бути ідентифікованими і отримати шанс, щоб повернутися в Україну.

Зокрема, порядком передбачено, що оформлення та передача посвідчень на повернення в Україну для осіб, які примусово були вивезені на територію держави-агресора і втратили свої документи, може здійснюватися без їхньої особистої присутності, а лише за зверненням їх близьких осіб, законних представників або Мінреінтеграції.

Як отримати посвідчення особи на повернення в Україну

Посвідчення особи на повернення в Україну оформлятимуть особам, інформація про яких є в Єдиному державному демографічному реєстрі або інформаційних системах ДМС. А також дітям, незалежно від того, чи є про них інформація у відповідних реєстрах.

Для цього до територіального органу ДМС потрібно звернутися одному з батьків або іншому законному представнику (для особи віком до 18 років), а для повнолітньої особи – члену сім’ї (одному з батьків, подружжю, повнолітній дитині, рідному (повнорідному, неповнорідному) брату / сестрі).

Надану інформацію перевірятимуть працівники ДМС за даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян. Якщо ж у депортованої особи немає родичів в Україні або вони не можуть звернутися до підрозділу ДМС через перебування на окупованій території, посвідчення на повернення особи можливо буде оформити за офіційним зверненням Мінреінтеграції до ДМС.

Рішення про оформлення посвідчення особи на повернення в Україну ухвалюватиме відповідний підрозділ ДМС за результатами ідентифікації особи, перевірки факту належності до громадянства України або визнання особою без громадянства в Україні та перевірки поданої законним представником, членом сім’ї або Мінреінтеграції інформації.

Оформлення посвідчення здійснюватиметься безоплатно протягом п’яти робочих днів із дня подання заяви-анкети встановленого зразка. Термін дії документа – до трьох місяців.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube