Нічні жахи і тривожність: чи чекає на українців масовий ПТСР


15:3826.10.2022

Через повномасштабне вторгнення росії в Україні мало не щодня чути сигнали повітряних тривог, гупання ППО та “прильоти”. Міністерство охорони здоров’я роз’яснило, чи чекає на українців масовий посттравматичний стресовий розлад, передає УНН із посиланням на Facebook відомства.

“ПТСР – це порушення психічного стану, що може розвинутися після травматичної події. Не можна отримати ПТСР через те, що вас, наприклад, звільнили з роботи, адже психологічна травма, через яку розвивається ПТСР, завжди пов’язана з надзвичайно загрозливою або катастрофічною ситуацією. Такий розлад може змінити те, як людина думає, почувається та поводиться, може спричиняти значні негаразди і впливати на здатність до нормального функціонування”, – ідеться у повідомленні.

Деталі

Як зазначили, ПТСР розвивається лише у 20-30% людей, які пережили травматичні події. Про наявність ПТСР можуть свідчити симптоми, які можна поділити на чотири категорії.

1. Симптоми повторного переживання:

інтрузії – проживання травматичної події знову і знову;
флешбеки – повторні спогади з відчуттям перебування всередині події, нічні жахи.

2. Уникання нагадування, спогадів та думок про травму.

3. Неконструктивні поведінкові рішення, когнітивні/емоційні порушення.

4. Гіперзбудження, підвищена тривожність (посилене відчуття загрози).

У МОЗ підкреслили, що людині, яка пережила травматичні події, дуже легко нашкодити. Тому експериментувати небезпечно. Роботу з такими людьми має проводити лише фахівець після відповідного навчання за доказовими методами, які пройшли належну наукову перевірку та були визнані на рівні міжнародних асоціацій.

Читайте: На Миколаївщині російськими обстрілами пошкоджено чи зруйновано 383 навчальних заклади – Кім



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube