США розглядають передачу Україні комплексу ППО HAWK. Що можуть Яструби?


14:2325.10.2022

У Вашингтоні розглядають передачу Україні зенітно-ракетного комплексу HAWK, який був передвісником системи протиповітряної оборони Patriot.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на високопоставлених американських чиновників.

Американці кажуть, що Білий дім розглядає можливість відправлення старих комплексів ППО HAWK Україні, щоб допомогти країні захиститись від атак безпілотників та ракет.

Наголошується, що ракети-перехоплювачі HAWK стануть модернізацією переносних зенітно-ракетних комплексів Stinger. В адміністрації президента США Джо Байдена відмовилися від офіційних коментарів, тому не вдалося визначити, скільки систем і ракет HAWK є.

Ймовірно, США спочатку відправлять ракети-перехоплювачі для системи HAWK Україні, оскільки поки що неясно, чи достатньо установок перебувають у хорошому стані — системи були на зберіганні десятиліттями.

Оголошення можливого пакету допомоги із системами HAWK розглядається цього тижня — офіційні особи США попереджали раніше, що розмір та склад пакетів допомоги можуть швидко змінюватися.

Система HAWK заснована на технології часів війни у В’єтнамі, але кілька разів модернізувалася – HAWK є попередником системи протиракетної оборони PATRIOT виробництва Raytheon Technologies (RTX.N), яка поки що не розглядається дл передачі Україні. Усього, включаючи виготовлені за ліцензією в інших країнах, виготовлено понад 40 000 установок HAWK. За даними каталогу Jane’s, ймовірність ураження мети однією ракетою становить 0,56 (56%), модифікація I-Hawk покращила цей показник до 0,85 (85%).

Нагадаємо, на початку жовтня стало відомо, що Україна отримає 4 пускові установки Hawk від Іспанії.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube