З листопада в Україні запрацює електронний рецепт на наркотичні та психотропні препарати. Пояснення від МОЗ


11:2516.10.2022

З листопада в Україні запрацює електронний рецепт на наркотичні та психотропні препарати. Це важливий крок у забезпеченні доступу до ліків пацієнтам, які потребують знеболення, підкреслюють в МОЗ України.

В головному медичному відомстві країни відповіли на поширені питання, що виникають у пацієнтів у зв’язку з нововведенням, передає Інше ТВ.

На які препарати буде поширюватися е-рецепт?

Йдеться про наркотичні (психотропні) лікарські засоби, які й зараз відпускаються виключно за рецептом лікаря на спеціальному рецептурному бланку форми № 3 (ф-3). У медичній практиці ці ліки застосовують для знеболення больових симптомів у пацієнтів зі складними захворюваннями, знеболювання хворих, які отримують паліативну допомогу, лікування психічних розладів; замісної підтримувальної терапії та ін.

Чи залишатиметься можливість отримати наркотичні та психотропні препарати за паперовим рецептом?

Так, заклади, які поки не працюють з ЕСОЗ, тимчасово матимуть можливість виписувати рецепти на паперових бланках впродовж перехідного періоду, який триватиме до кінця року.

Чи стосується нововведення рецептів на пільгові препарати, які пацієнт отримує безоплатно?

Ні, електронний рецепт буде діяти виключно для відпуску наркотичних (психотропних) лікарських засобів за власні кошти пацієнта. Для отримання ліків на пільгових умовах рецепт на наркотичні (психотропні) лікарські засоби як і раніше виписується на спеціальному паперовому бланку форми ф-3.

У яких аптеках можна буде придбати наркотичні лікарські засоби за рецептом?

Придбати наркотичні (психотропні) лікарські засоби за е-рецептом можна у тих аптеках, що мають відповідну ліцензію на відпуск наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та працюють в електронній системі охорони здоровʼя.

Чи можна отримати е-рецепт на наркотичні (психотропні) ліки дистанційно?

У разі затяжного чи хронічного захворювання або за необхідності продовжити лікування пацієнт може отримати повторний е-рецепт дистанційно, звернувшись до свого лікуючого лікаря телефоном. Як і під час фізичного прийому, пацієнт отримає смс-повідомлення з номером рецепта та кодом його погашення для придбання ліків у аптеці.

Винятком є призначення ліків для проведення замісної підтримувальної терапії осіб з психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів. У таких ситуаціях пацієнти мають отримати е-рецепт тільки на фізичному прийомі.

Який термін погашення електронного рецепта на наркотичні препарати?

Електронний рецепт на наркотичні (психотропні) лікарські засоби, як і паперовий рецепт на спеціальних бланках форми № 3, дійсний протягом десяти днів з дня виписування.

Як повідомляло Інше ТВ, з 1 серпня українці отримують електронні рецепти на антибіотики.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube