Всесвітній день вишиванки –  ініціатива з України отримала одну з нагород European Heritage Awards-2022


20:0805.10.2022

Переможці Європейських нагород з культурної спадщини/Нагород Європи Ностри, найвищих європейських нагород у цій царині, були відзначені в кінці вересня престижною церемонією, що відбулася в іконічному Державному оперному театрі Праги.

Під час церемонії високі представники Європейської комісії та Європи Ностри з гордістю оголосили п’ятьох лауреатів Гран-прі, а міністр культури Чеської Республіки оголосив переможця Нагороди громадського вибору. Лауреати були обрані з 30 найбільших досягнень цього року.

Нагороду громадського вибору здобула ініціатива World Vyshyvanka Day, UKRAINE, щорічного міжнародного свята, яке сприяє збереженню культової української вишиванки як важливого елементу спадщини українського народу.

Про це йдеться у пресрелізі European Heritage Awards, передає Інше ТВ.

Ця вражаюча ініціатива набрала найбільшу кількість голосів під час онлайн-опитування, в якому взяли участь майже 11 000 громадян з усієї Європи. Цього року вперше в історії переможець нагороди Public Choice Award отримає грошову винагороду в розмірі 10 000 євро.

Всесвітній день вишиванки – міжнародне свято, покликане зберегти культову українську вишиванку (відому як вишиванка) як символ матеріальної та духовної спадщини українського народу. Ініціатива розпочалася як невеликий студентський флешмоб у Чернівцях у 2006 році. Щорічне святкування призвело до заснування громадською організацією Всесвітнього дня вишиванки у 2015 році. Щороку у третій четвер травня українці та друзі України з понад 100 країн світу одягають вишиванки на честь цієї спадщини. ГО «Всесвітній день вишиванки» реалізує свою діяльність через гранти та краудфандинг.

ГО «Всесвітній день вишиванки» працює цілий рік і на сьогодні реалізувала понад 70 масштабних проектів в Україні та за кордоном. Це флешмоби, виставки, лекції, документальні фільми, фестивалі, книги, встановлення пам’ятників та присвоєння назв вулицям.

«Всесвітній день вишиванки» відродив і широко популяризував українську традиційну вишиванку серед населення України. Так, щороку в ініціативі беруть участь вихованці дитсадків і шкіл, студенти, представники найрізноманітніших професій, депутати, міністри та президенти. Громадська організація також створила групу майстринь-вишивальниць, які створюють копії вінтажних сорочок, а також створила та розвинула широку мережу дослідників та майстрів вишивки з різних регіонів України.

Це свято допомогло налагодити відносини з партнерами в Європі та за її межами завдяки обміну культурами. Це також сприяло формуванню в Україні та за кордоном нової свідомості українців як народу з багатовіковими традиціями.

«Всесвітній день вишиванки – це вражаюча ініціатива, яка продемонструвала значне зростання з моменту її невеликого початку. Понад 20 мільйонів людей взяли участь у заходах із вшанування цього важливого символу української культурної спадщини, демонструючи здатність спадщини бути джерелом гордості та потужним засобом об’єднання людей і культур», – констатувало журі Премії.

Як повідомляло Інше ТВ, В світі хочуть вишиванку, як у Зеленського – з танчиками. Звідка така і скільки коштує (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube