Нобелівську премію з медицини цього року отримав шведський біолог за вивчення еволюції людини


07:0404.10.2022

У 2022 році Нобелівську премію з фізіології та медицини вручили шведському біологу Сванте Паабо «за його відкриття, що стосуються геномів вимерлих гомінінів та еволюції людини».

Про це 3 жовтня оголосив Нобелівський комітет, пише «Громадське».

Сванте Паабо займається вивченням перших людей та гомінінів. Він секвенував геном неандертальця — вимерлого родича сучасної людини. Аналіз біолога показав, що останній спільний предок неандертальців та людини сучасної (homo sapiens) жив приблизно 800 тисяч років тому.

Вчений виявив, що геном неандертальців більше схожий на геном сучасних людей з Азії та Європи. Це означає, що неандертальці та homo sapiens схрещувалися протягом тисячоліть співіснування.

Паабо також відкрив невідомого раніше гомініна з Денисової печери — зробив це за допомогою ДНК з фрагмента кістки пальця віком 40 тисяч років. Науковець виявив, що, крім неандертальців, homo sapiens під час міграції з Африки схрещувалися із денисівською людиною.

«Цей давній потік генів має фізіологічне значення для сучасних людей. Наприклад, він впливає на те, як наша імунна система реагує на інфекції», — пояснюють важливість відкриття у комітеті.

Дослідження Паабо започаткували нову наукову дисципліну — палеогенетику, яка вивчає еволюцію людей за допомогою ДНК пралюдей. Відкриття шведського біолога створили унікальний ресурс, який активно використовується науковою спільнотою для кращого розуміння еволюції та міграції людей.

Завдяки роботам Паабо було виявлено генетичні відмінності між людиною сучасною та її найближчими вимерлими родичами. Наразі тривають дослідження, які зосереджуються на те, як ці відмінності роблять нас унікальними людьми.

Як повідомляло Інше ТВ, минулого року Нобелівську премію з медицини отримали Девід Джуліус та Ардем Патапутіан – “за відкриття рецепторів температури та дотику”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube