Білорусь, ймовірно, готується до прийому військових ешелонів із рф – “Беларускі Гаюн”


22:4027.09.2022

“Спільнота залізничників білорусі” повідомила, що проводиться комплекс заходів щодо перевірки залізничної інфраструктури білорусі. Такі дії можуть вказувати на підготовку до прийому військових ешелонів із рф, повідомляє моніторингова група “Беларускі Гаюн”, передає УНН.

Так, наприклад, здійснюється:

  • перевірка місць завантаження (вивантаження) на залізничних станціях із залученням посадових осіб відділень БелЖД і комендатур ВОСО (служба військових повідомлень зс рф);
  • проведення ремонту вантажно-розвантажувальних платформ (за потреби), а також підготовка автомобільних підходів до вантажно-вивантажувальних місць на станціях;
  • закріплення на залізничних станціях вивантаження маневрових локомотивів;
  • розробка графіків руху військових ешелонів по БЖД (після надання плану військових залізничних перевезень) та ін.

Всі ці дії можуть вказувати на підготовку до прийому військових ешелонів із рф, зазначає “Беларускі Гаюн”.

Повідомляється, що для руху ешелонів буде використано такі залізничні прикордонні переходи:

  • Червоне (МСК РЖД) – Осинівка (БЧ НОД-1).
  • Злинка (МСК РЖД) – Копитьє (БЧ НОД-4).
  • Заверіжжя (ОКТ РЗ) – Єзерище (БЧ НОД-6).

росія розвиває дуже тісні політичні, економічні та військові зв’язки з білоруссю з початку 1990-х років. 

З моменту початку протестів проти порушень під час голосування на президентських виборах 2020 року лукашенко демонстрував велику лояльність путіну. 

Перебуваючи під санкціями Заходу, лукашенко був змушений звернутися до путіна за фінансовою підтримкою, щоби забезпечити своє перебування на посаді. лукашенко отримав щедрі кредити від путіна у 2020–2022 роках, що ще більше посилило його економічну залежність від кремля та ускладнило диверсифікацію білоруського торговельно-кредитного портфеля.

лукашенко також пішов на значні політичні поступки кремлю. Він значно поглибив білорусько-російські відносини в рамках Союзної держави (чого він уникав робити протягом останніх двадцяти років), а також відкликав нейтральну позицію білорусі щодо Криму, визнавши півоострів “де-факто частиною території росії”.

Зрештою лукашенко пішов і на значні військові поступки росії. У вересні 2021 року білорусь та росія провели масштабні військові навчання «Захід-2021» та створили спільний центр військової підготовки у місті Гродно. У листопаді 2021 року дві держави ухвалили нову військову доктрину в рамках Союзної держави, в якій наголошується на необхідності більш тісної двосторонньої співпраці.

Крім того, безпосередньо перед вторгненням росії до України 24 лютого 2022 року лукашенко дозволив російським збройним силам провести тижневі військові навчання на території країни. Навчання, які отримали назву Allied Resolve 2022, дозволили росії перекинути свою військову техніку та війська на територію білорусі неподалік кордону з Україною. Згідно з звітом НАТО, до 24 лютого російські бойові сили в білорусії налічували 30 тисяч осіб.

Більше того, лукашенко не заперечував проти використання путіним території білорусі як стартовий майданчик для вторгнення російських військ в Україну. З того часу надходили численні повідомлення про пуски літаків та ракет з білорусі у бік України.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube