Швейцарія захоронить ядерні відходи поблизу кордону з Німеччиною


18:1712.09.2022

Швейцарія планує захоронити відпрацьоване ядерне паливо глибоко під землею, йдеться у «проекті століття», – повідомляє The Guardian, інформує УНН.

Після майже 50 років пошуку найкращого способу зберігання радіоактивних відходів Швейцарія готується до свого «проекту століття», який передбачає захоронення відпрацьованого ядерного палива глибоко під землею.

Планується захоронити 83 000 кубічних метрів радіоактивних відходів, включаючи деякі високоактивні відходи. Цей обсяг відповідає 60-річному терміну експлуатації атомних електростанцій Безнау, Госген і Лейбштадт, та Мулеберг, яка попрацювала 47 років і закрилася у 2019 році.

Влада обрала місце на півночі Швейцарії, неподалік від кордону з Німеччиною, для розміщення глибокого геологічного сховища для радіоактивних відходів.

Організація, відповідальна за поводження із радіоактивними відходами країни, заявила, що вибраний регіон Nördlich Lägern є найкращим із трьох місць, які вона розглядала для підземного сховища.

Цитата

«Офіційні особи обрали Nördlich Lägern як найбезпечніше місце для глибокого геологічного сховища. Розширені дослідження показали, що Nördlich Lägern є найбільш підходящим місцем і має найбільші резерви безпеки», — повідомив Фелікс Глаузер, речник Національного кооперативу з утилізації радіоактивних відходів (Nagra).

Nagra вже поінформувала місцеве населення безпосередньо та, як очікується, представить свою пропозицію уряду Швейцарії в найближчий час.

Наразі відходи зберігаються на проміжному депо у Вюренлінгені, за 15 км від кордону з Німеччиною.

Заповнення підземних сховищ ядерних відходів має розпочатися до 2060 року, потім послідують кілька десятиліть ретельного моніторингу.

Після ядерної аварії 2011 року на електростанції Фукусіма в Японії Швейцарія вирішила поступово припинити використання атомної енергії: її реактори можуть працювати до тих пір, поки вони безпечні.

Завдяки новому об’єкту Швейцарія сподівається приєднатися до елітного клубу країн, які переходять до зберігання радіоактивних відходів у глибоких геологічних сховищах. Поки що тільки Фінляндія побудувала подібне сховище з граніту. У січні цього року Швеція також дала зелене світло на будівництво власного майданчика із захоронення відпрацьованого ядерного палива в граніті. Франція також планує зберігати радіоактивні відходи під землею в глині.

Читайте: Швейцарський регулятор схвалив першу бівалентну бустерну вакцину Covid-19



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube