Україна переламала хід війни, але це не кінець, – ISW


10:1912.09.2022

Українська армія під час успішного контрнаступу змогла переламати хід війни з Росією, однак для повного звільнення своєї території ЗСУ доведеться провести ще низку успішних контрнаступальних операцій, а це означає, що війна, найімовірніше, затягнеться і триватиме у 2023 році, йдеться на сайті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що взяття Україною Ізюма поклало край перспективам досягнення Росією заявлених цілей у Донецькій області.

“Після відступу від Києва на початку квітня заявленими цілями Росії було повне захоплення території Луганської та Донецької областей. Втрата Ізюма ставить під загрозу початковий план російської кампанії на цьому етапі війни і гарантує, що просування росіян до Бахмута або довкола Донецька не може бути вирішальним (якщо воно взагалі відбудеться)”, – наголошують у ISW.

При цьому в Інституті зазначають, що наразі немає жодних підстав вважати оголошений у Херсонській області контрнаступ ЗСУ лише маневром для відволікання уваги від харківського напрямку, оскільки українські сили атакували й досягли успіхів у кількох важливих точках на західному березі Дніпра.

“Український тиск у Херсоні у поєднанні зі швидким контрнаступом у Харкові ставить росіян перед жахливою дилемою часу та простору. Росії, ймовірно, не вистачає резервних сил, щоб завершити формування нової лінії оборони вздовж річки Оскіл, що, як повідомляється, вона намагається зробити до того, як українські сили продовжать просування через цю позицію, якщо вони того захочуть”, – повідомляють аналітики.

В ISW також зазначають, що нинішній контрнаступ не покладе край війні, оскільки кампанія на північному сході України врешті-решт завершиться, що дасть змогу росіянам відновити міцну оборонну лінію і, можливо, навіть здійснити локальні контратаки. Україні доведеться розпочати наступні контрнаступальні операції, можливо, кілька, щоб завершити звільнення окупованої Росією території, тому війна, ймовірно, триватиме і в 2023 році.

Крім того, в інституті наголошують, що Україна переламала хід цієї війни на свою користь, і тепер Київ, найімовірніше, дедалі частіше диктуватиме місце і характер битв, а РФ частіше неадекватно реагуватиме на зростання фізичного та психологічного тиску України в послідовних військових кампаніях.

Аналітики додають, що контрнаступ ЗСУ в Харківській області завдає шкоди відносинам Кремля з Міноборони РФ, ще більше віддаляючи Путіна від найвищого військового командування, посилює суспільну критику міністра Шойгу та військового відомства загалом, що зрештою може призвести до кадрових перестановок у російській армії.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube