Чому в парку “Тузловські лимани” пересихають унікальні внутрішні озера, і до чого тут війна (ФОТО)


10:2711.09.2022

Одна з причин — мінування росіянами акваторії Чорного моря.

В Одеській області у національному природному парку “Тузловські лимани” почали пересихати унікальні внутрішні озера. Експерти кажуть, що вода фактично перестала надходити з Чорного моря.

Про це повыдомив доктор біологічних наук, співробітник Національного природного парку Тузловські лимани Іван Русєв у Facebook.

-Є в національному природному парку «Тузлівські лимани» унікальні місця біля піщаного пересипу, під місцевою назвою “Балатон”. Це система дрібних внутрішніх озер біля піщаного пересипу в низов’ях лиману Алібей на межі з лиманом Шагані та Карачаус. Ця природна екосистема є заповідною. Рішенням науково-технічної ради НПП «Тузлівські лимани» прийнято назвати ці озера – заповідними озерами академіка Ювеналія Зайцева.

Академік довів існування нейстонного комплексу організмів і показав його важливе значення його в житті водоймита в кругообігу речовин у природі. Відомо, що з 24 лютого 2022 року, орки мінували та забруднювали любиме Чорне море Ювеналія Зайцева, вбивали сонарами дельфінів. Але на тлі війни в кінці літа також висохли і озера академіка Ювеналія Зайцева. І це відбувається від того, що в цьому році вода в лимани і в озера майже не поступає ззовні.

Чому в парку "Тузловські лимани" пересихають унікальні внутрішні озера, і до чого тут війна (ФОТО) 1
Чому в парку "Тузловські лимани" пересихають унікальні внутрішні озера, і до чого тут війна (ФОТО) 9
Чому в парку "Тузловські лимани" пересихають унікальні внутрішні озера, і до чого тут війна (ФОТО) 3
Чому в парку "Тузловські лимани" пересихають унікальні внутрішні озера, і до чого тут війна (ФОТО) 10
Чому в парку "Тузловські лимани" пересихають унікальні внутрішні озера, і до чого тут війна (ФОТО) 5
Чому в парку "Тузловські лимани" пересихають унікальні внутрішні озера, і до чого тут війна (ФОТО) 11
Чому в парку "Тузловські лимани" пересихають унікальні внутрішні озера, і до чого тут війна (ФОТО) 7
Чому в парку "Тузловські лимани" пересихають унікальні внутрішні озера, і до чого тут війна (ФОТО) 12

Не було і стоку прісної води по малим річкам в лимани. До того ж, в цьому році рівень води в річки Дунай вкрай низький за останні десятиріччя, і тому вода в лимани Джантшейський та Малий Сасик теж не поступає з Дунаю і не поповнює озера. І, нарешті, зовсім немає водообміну між Чорним морем та Тузлівськіми лиманами. Окрім військових дій, одною з причин відсутності водообміну, є той факт, що Одеська ОДА, а саме заступник очільника ОДА Олег Муратов та Департамент екології ОДА Павло Буланович протизаконно блокували видачу дозволів місцевим рибалкам, які готові були за свої кошти зробити таку важливу природоохоронну роботу, про що я писав раніше і відкрити прорву. Але цього не сталося. Тому рибалки лишилися без риби, а випарювання води з лиманів, на фоні відсутності водообміну, призвело зараз до повного висихання заповідних озер, де були засереджені унікальні пташінні садочки галагазів.

Але, незважаючи на невилику проблему, зараз, неповторне видовище армії мігруючих птахів над Тузлівськими лиманами, про яких я писав https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2060812504104831&id=100005283042589 , надають екосистемам нацпарку велику енергетику. Зараз, як ніколи, птахи, рослини, дельфіни, морські і лиманні води, світанки – всі, на всіх фронтах, своєю потужною і позитивною енергетикою, допомагають українцям в боротьбі з орками.

Я є голос безголосої природи, і я, як і багато моїх колег і друзів в Україні і за кордоном, боротимусь і за природу, і за мою країну Україну до переможного кінця. Україна обов’язково відродиться! Ми разом із безстрашною українською армією, кожен як може, повинні захищати свою землю від віроломних варварів – від російської імперії зла.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube