Оголошено шортлист Букерівської премії-2022


12:3807.09.2022

Букерівська премія оголосила короткий список творів, що претендують на нагороду у 2022 році.

Його опублікували на сайті премії, пише «Читомо».

До переліку увійшло 6 книжок:

«О Вільям!» Елізабет Страут, володарки Пулітцерівської премії 2009 року за роман «Олівія Кіттерідж»; 

«Дерева» Персіваля Еверетта;

«Патока Уокер» Алана Гарнера;

«Такі маленькі речі» Клер Кіган;

«Слава» Новайолет Булавайо;

«Сім місяців Маалі Алмейди» Шехан Карунатілака.

Шортлист включає авторів 5 національностей із 4 континентів, 3 незалежні видавництва, найкоротшу номіновану книжку, а також найстаршого автора, який коли-небудь номінувався. Переважна частина книжок заснована на реальних подіях.

Голова журі Ніл МакГрегор зазначив: «Ці шість книжок, на нашу думку, сильно говорять про важливі речі. Усі вони відбуваються в різних місцях у різний час і розповідають про події, які певною мірою відбуваються скрізь і стосуються всіх нас. Кожна з них написана англійською мовою, вони демонструють, яка велика кількість різних англійських і скільки різних світів, реальних і уявних, існує в цьому простому просторі Англосфери».

Шортлист обирали серед 196 книжок. До довгого списку увійшло 13.

Ґабі Вуд, директорка Фонду Букерівської премії, повідомила: «Короткий список, який зрештою склали, має велику географічну широту, а також лінгвістичну та концептуальну гнучкість. Разом ці шість романів показують історію та життя окремих людей з дотепністю, сміливістю та гнівом, що дозволяє нам дивитися на світ багатьма парами надзвичайно проникливих очей».

Переможця премії оголосять 17 жовтня. 

Букерівська премія (The Man Booker Prize) — одна з найпрестижніших літературних премій англомовного світу й світу загалом. Перше вручення відбулося 1969 року. На Букерівську премію художньої літератури можуть претендувати твори письменників будь-якої національності, написані англійською мовою та опубліковані у Великій Британії чи Ірландії. У 2014 році премія дозволила висувати англомовних авторів і з інших країн світу.

Як повідомляло Інше ТВ, Українці – серед лауреатів Міжнародної літературної премії Басьо за 2022 рік



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube