Вийшов приквел Володаря перснів. Відгуки критиків


10:3503.09.2022

Стрімінгова компанія Prime від Amazone випустила перші серії довгоочікуваного серіалу Володар перстнів: Персні влади. Номінальний приквел культової кінотрилогії Володар перстнів став найдорожчим серіалом в історії. Але кінокритики та глядачі сильно розійшлися в оцінці початкових серій. Кореспондент.net розповідає подробиці.

Прем’єра серіалу з мотивів фентезійного роману-епопеї письменника Джона Рональда Толкіна та культової кінотрилогії Володар перснів режисера Пітера Джексона відбулася 2 вересня 2022 року.

Дія серіалу Володар Перстнів: Персні влади розгортається за кілька тисяч років до історії основної трилогії Толкіна та Хобіта. Сюжет охоплює всі головні події всесвіту: створення перснів влади, сходження Саурона, історію Нуменора та останній альянс ельфів та людей.

“У центрі серіалу – група персонажів, які протистоять відродженню зла в Середзем’ї. Від найтемніших глибин Туманних гір і величних лісів столиці ельфів Ліндона, до захоплюючого духу острівного королівства Нуменор і найдальших куточків карти – ці королівства та персонажі залишать спадщину, яка житиме ще довго”, – йдеться у синопсисі Amazon Prime.

Серіал створений за мотивами нотаток, додатків до Володаря перснів та інших творів Толкіна. Нуменор – це дуже специфічне королівство колонізаторів, про яке Толкін не так багато розповідав.

Телевізійні права на всесвіт Толкіна, на які також претендували серіальні гіганти HBO та Netflix, Amazon викупив майже за 250 мільйонів доларів.

Проект складатиметься не менше ніж із п’яти сезонів. У кожному з них буде по вісім-десять епізодів. Всього сезон включає вісім епізодів – фінальний вийде 14 жовтня.

Шоураннерами та виконавчими продюсерами серіалу виступають Патрік МакКей та Джон Д. Пейн (Стартрек: Нескінченність). За постановку відповідав режисер Хуан Антоніо Байона (Світ Юрського періоду 2, Притулок).

Зйомки відбувалися у Новій Зеландії, як і трилогія Джексона. Шоураннери пояснили свій вибір не лише бажанням бути територіально пов’язаними з попередніми екранізаціями, а й прагненням втілити у життя первозданну красу Другої доби Середзем’я.

Проект став найдорожчим серіалом в історії: зйомки лише першого сезону коштували Amazon приблизно півмільярда доларів, тоді як перший сезон Ігри престолів коштував близько 100 мільйонів.

Такі витрати пояснюються візуальною складовою серіалу, яка максимально близька до кінематографу, зазначає кіноексперт Данило Ротштейн.

“Серіал не є повною мірою приквелом саме до фільмів Пітера Джексона, тобто це приквел до історії Володаря перснів, максимально окрема річ, хоча візуально, наголошую, багато в чому використовує стилістику джексоновського Середзем’я. Це така складна штука – у неї свій стиль, більше грандіозний, при цьому світліший і позитивніший”, – сказав він.

Відгуки критиків та глядачів про Персні влади
Реакція критиків на перші два епізоди Перснів влади виявилася стримано-позитивною. Автори похвалили візуальну частину та атмосферу, але далеко не всі оцінили діалоги та спільну історію.

Користувачі порталу IMDb поставили серіалу 6,2 бали з 10. Загалом на агрегаторі зібрано 14 тисяч оцінок від глядачів. На Rotten Tomatoes рейтинг серіалу виявився значно нижчим, ніж у кінокритиків, – 37 відсотків проти 84 відсотків.

“Це шоу настільки погане, що я відчуваю, що маю вибачитись перед усіма шанувальниками Толкіна за те, що коли-небудь сумнівався в них. Фанати Толкіна, я щиро перепрошую, ваші побоювання були більш ніж обґрунтовані. Не думаю, що глядачам вистачить випивки всього світу, щоб назавжди забути це інтерсексуально-феміністське висловлювання, яке автори та підкупні критики називають “даниною поваги Толкіну”. Усім, хто все ще хоче побачити це, я кажу: удачі”, – пише один із глядачів.

Глядач не оцінив Персні влади
Hollywood Reporter: “Під час перегляду нічого не залишається, як сконцентруватися на поєднанні практичних ефектів, графіки та неймовірного саундтреку Беара МакКрірі. Музика захоплює і надає дії розмаху, роблячи шоу масштабним незалежно від розмірів екрану, на якому ви дивитеся”.

Washington Post: “Спектакль непоганий, але нічим не примітний, а діалоги особливо банальні і невигадливі, занадто багато інтонованих монологів про пошуки “світла” або вічно туманну природу зла. Доля багатьох світів висить на волосині, але нудна розкіш на екрані викликає в уяві лише образи купюр, що випаровуються в диму. Рідко небезпека здається настільки нудною.

Guardian: “Скажімо так, від першого до останнього кадру Перснів влади зовсім не схожі на жодне шоу, яке я бачив раніше. Масштаби та амбіції присутні в кожній сцені; костюми, декорації та реквізит – величні.

Дім дракона. Яким вийшов приквел Гри престолів

IndieWire: “Шляхом справжньої “хімії” між персонажами часом з’являються іскри гумору та душевних мук. У найбільших сценах можна побачити воістину епічні битви. Хоча іноді здається, що масштаб показаного занадто великий: усі ці прольоти камери над фантастичними містами та строкаті види перетворюються на рутину. Серіалу потрібно впоратися з головною проблемою, від якої страждають багато інших сіквелів, приквелів і спінофів епохи стрімінгу – занадто знайоме видовище, позбавлене справжності”.

Time: “Його мерехтливе благоговіння, безумовно, забезпечує довгоочікувану альтернативу крові, згвалтуванням і боді-хоррорам, що народжуються в багатьох фентезійних серіалах після Престолів, – так само, як його ясне, навмисно повільне оповідання дозволяє уникнути вічної плутанини у великому обсязі”.

Collider: “Черпаючи натхнення з фольклору та використовуючи свої навички лінгвіста, Толкін створив багатий світ, який надихнув більшу частину сучасного високого фентезі. Знавці Толкіна, які вивчили всі томи Володаря перснів, можуть чекати на нього з нетерпінням.

Variety: “Довгоочікуваний серіал-приквел Володар перснів від Amazon добре вписався у кінематографічний всесвіт фільмів Пітера Джексона”;

Rolling Stone: “Володар перснів: Персні влади – фентезійний серіал, здатний правити всіма”.

Entertainment Weekly: “Глядачі, які прагнуть Середзем’я, можуть бути задоволені чим завгодно, і я думаю, ви можете стверджувати, що Персні влади не гірші за всі інші дорогі пригоди, які поширилися в епоху потокового мовлення. Але цей серіал – особлива катастрофа зруйнованого потенціалу. , жертва безмежних можливостей чудового всесвіту на вівтар випробуваного блокбастерного відчаю”.

Los Angeles Times: “Персні влади – це не катастрофа і не тріумф, а просто явно дороге шоу, що надихає уривками. Проект виглядає добре, в ньому є кілька харизматичних персонажів, які підкуповують, і загалом його можна дивитися. З мінусів – передбачуваний навіть у напружених частинах сюжет, іноді захоплюючий, котрий іноді нудний ” .

Decider: “Перші два епізоди Володаря перснів: Персні влади візуально чудові, насичені життям і часом вселяють благоговійний трепет. Однак є велика проблема. У шоу може бути сильний початок, але його сюжет перевантажений такою кількістю рухомих частин і далеко розкиданих героїв, що легко помітити , як історія обривається”.

Читайте: Назван актер для главной роли в сериале Властелин колец



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube