Попит на йодид калію: лікарі розповіли про профілактику від дії радіації і до чого призводить неправильне дозування


20:5402.09.2022

Через небезпеку аварії на Запорізькій атомній електростанції попитом серед українців користуються таблетки йодиду калію. У столичних аптеках журналісту розповіли, що не спостерігали раніше такої популярності препарату. Про те, чому призначається йодид калію при аваріях на ядерних установках, але чому не варто безконтрольно його вживати, у коментарі УНН пояснили лікарі.

«У разі аварії на ядерних установках атомної станції відбувається викид радіоізотопного йоду («поганого йоду»), який дуже швидко і легко поглинається щитоподібною залозою, особливо у дітей, тим самим може спричинити її захворювання. Єдиним препаратом, що здатний зменшити вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу, є калій йодид. Після його прийому відбувається блокування щитоподібної залози, і радіоізотопи вже не мають місця, щоб накопичитися», – говорить сімейний лікар Ольга Сахарчук.

Деталі

Терапевт Вікторія Ющенко розповіла, що прийом йоду може знизити ризики раку щитоподібної залози. Проте такий захід не допоможе тим, хто перебуває неподалік від ядерного вибуху. Адже йод не захистить від променевої хвороби.

На тлі новин про можливі провокації окупантів на Запорізькій АЕС зріс попит на йодид калію. В аптеках розповідають, що препарат розкуповують, і наразі немає змоги завезти нову партію препарату, адже в постачальника йодиду калію теж немає в наявності.

«Калій йодид в аптеці весь розібрали. Раніше ми такої популярності не спостерігали, але останні декілька тижнів його продали. Препарату навіть немає у постачальника, тож немає змоги закупити і знову завезти до аптек. Хоча люди звертаються і надалі за ними. Йодовмісні препарати, такі як наприклад “Йодомарин”, не користуються попитом, адже, люди розуміють, що дозування йоду там значно менше, ніж у калію йодиду. Запитують про нього у дозуванні 125 мг, але його вже немає», – повідомили в аптеці Anri-Farm.

Водночас, препарат можна замовити через інтернет. Але навіть якщо ви стали щасливим власником йодиду калію – у жодному разі не приймайте його без потреби.

Лікар Ольга Сахарчук зазначила, що приймати профілактичну дозу йодиду калію потрібно тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду та необхідність проведення йодної профілактики. Таке оповіщення проводиться місцевими органами виконавчої влади всіма доступними засобами масової інформації.

«Тимчасова блокада функції щитоподібної залози та одноразове введення йодовмісних препаратів практично не позначається на стані здоров’я дітей та дорослих. Але якщо приймати такі препарати протягом тривалого часу і у неправильному дозуванні, підвищується ризик зниження функції щитоподібної залози. Тому йодид калію приймається лише один раз», – підкреслила Сахарчук.

Вона додала, що людям після 40 років калій йод не призначають. Для інших вікових категорій призначаються різні дози. Так, дітям до 1 місяця – 16 мг, від 1 місяця до 3 років – 32 мг, від 3 до 12 років – 62,5 мг. Підліткам від 13 до 18 років, а також дорослим до 40 років, вагітним та матерям, які годують грудьми призначається дозування в 125 мг.

«Усі інші йодовмісні препарати, наприклад, йод, розчин люголю, не призначаються, адже вони не можуть всмоктуватися і накопичуватися в щитоподібній залозі. А отже, не захистять її. Натомість можна отримати хімічні опіки ротової порожнини чи стравоходу. Те саме стосується і “йодних сіток”. Людям, у яких видалена щитоподібна залоза, приймати калій йодид не потрібно. Також це стосується і людей з аутоімунним тиреоїдитом, тиреотоксикозом гіпотиреозом», – додала Сахарчук.

Читайте: У Молдові медустановам почали роздавати таблетки йоду



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube