Спілка письменників України пропонує закрити музей Булгакова в Києві. В музеї Булгакова вже прокоментували цю ініціативу


20:3131.08.2022

Національна спілка письменників України (НСПУ) пропонує закрити в Києві музей російського письменника Михайла Булгакова і замість нього створити музей видатного українського композитора Олександра Кошиця.

Про це йдеться в заяві Секретаріату НСПУ, інформує Інститут масової інформації.

Спілка письменників зазначає, що Булгаков ненавидів Україну і паплюжив її у своїх творах, а також є одним із предтеч “горезвісного “русского міра”. Присутність Булгакова в культурному просторі України приховує в собі небезпеку не лише для українців як нації, а й для української ідентичності і державності, вважає спілка.

“Виникає закономірне питання: чи може – після жаху смертей і руйнувань, який чинить росія в Україні, після проявів геноциду і намагання знищити українську державність, – чи може в самому центрі Києва й далі працювати музей письменника, який люто ненавидів Україну і її незалежність, а також паплюжив, як тільки міг, її у своїх творах, наприклад, у романі “Біла гвардія” (1925 р)?!” – йдеться в заяві.

НСПУ навела одну з цитат “Білої гвардії”, у якій ідеться про гетьмана Павла Скоропадського: “Я б вашего гетмана за устройство этой маленькой Украины повесил бы первым!.. Кто запретил формирование русской армии? Гетман. Кто терроризировал русское население этим гнусным языком, которого и на свете не существует? Гетман. Кто развел всю эту мразь с хвостами на головах? Гетман…” 

НСПУ зазначає, що книжка – надзвичайно ефективна зброя, і росія цю зброю дуже активно використовує на окупованих українських територіях, показово знищуючи українські книжки.

“Ми вельми обурені цим фактом, який паплюжить героїчну українську історію не лише минувшини, а й сьогодення. […] Наша пропозиція чітка: закрити музей Булгакова; всі музейні експонати передати на архівне зберігання в Національний музей літератури”, – йдеться в заяві.

Замість цього НСПУ пропонує створити в приміщенні музею Булгакова музей видатного українського композитора Олександра Кошиця, який мешкав у цьому будинку до 1906 року, і його заслуги як українського культурного діяча є дуже вагомими не лише для України, а й для всього світу.

Директорка музею Михайла Булгакова Людмила Губіанурі натякнула на радянські витоки НСПУ. “Спілка письменників, думаю, використала не всю свою зброю. Перед тим, як ініціювати закриття музею Булгакова, вони мали б ініціювати виключення Булгакова зі Спілки письменників та позбавлення громадянства за антирадянську діяльність. Чим вони і займалися протягом своєї багатої історії”, – написала вона на своїй фейсбук-сторінці.

Як повідомляло Інше ТВ, МОН змінило навчальні програми: виключило вивчення російської мови і прибрало твори російських і білоруських авторів, але залишило твори Гоголя, Булгакова та Ільфа і Петрова



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube