За час війни ворожа авіація потопила тральщик і катер українського флоту (ВІДЕО)


10:5426.08.2022

Військово-морські сили України в боях з російськими окупантами втратили потопленими патрульний катер «Слов’янськ» та рейдовий тральщик «Генічеськ». Обидва кораблі потопили російські літаки, що злетіли з нині знищеної авіабази в Новофедорівці на території тимчасово окупованого Криму.

Про це повідомляється і на сайті Офісу президента України.

Так, в ОПУ є текст про нагородження хрестом військових заслуг командира морського водолазного судна «Нетишин» ВМС ЗСУ штаб-старшини Миколи Соколовського. У тексті вказується, що Соколовський забезпечував проведення водолазних спусків з пошуку тіл українських моряків – членів екіпажів «Слов’янська» і «Генічеська» – а також підйому зі знищених кораблів артилерії та засобів зв’язку.

Директор фонду «Повернись живим» Тарас Чмут підтвердив цю інформацію. Також він зазначив, що за загибель кораблів вже помстилися – авіабаза в Новофедорівці знищена.

«Генічеськ» — рейдовий тральщик; спеціалізований корабель Військово-Морських Сил України, призначений для виконання завдань протимінної оборони на рейдах і в пунктах базування ВМБ, у прибережних водах шляхом пошуку та виявлення морських якірних і донних мін, їх тралення та знищення.

А «Слов’янськ» — патрульний катер типу «Айленд» B-серії, побудований для Берегової охорони США. У 2018 році його передали Україні.

У ВМС України 8 березня повідомили про його втрату. Там розповіли, що «Слов’янськ» з перших днів повномасштабного вторгнення забезпечував оборону з морського напрямку. Під час виконання чергового бойового завдання, корабель був атакований з повітря. В ході бою отримав бойове пошкодження та затонув. Екіпаж відважно чинив спротив до останнього.

Під час пошуково-рятувальної операції частину екіпажу вдалося врятувати, решта — пропала безвісти.

Про історію єдиного українського мінного тральщика та те, як цей корабель тікав з Криму від «зелених чоловічків» — у документальному фільмі Богдана Кутєпова.

Додамо, що російські окупанти також записують у втрати ВМСУ корвет «Вінниця», який вони нібито потопили (насправді корабель затонув внаслідок того, що списаним кораблем ніхто не займався і корпус прогнив) і фрегат «Сагайдачний» (флагман українського флоту зустрів війну біля стінки заводу в Миколаєві, був затоплений в перші дні війни через неможливість ввести його в стрій).

Нагадаємо, 9 серпня в селі Новофедорівка в окупованому Криму прогриміли кілька вибухів поруч з авіабазою російських військових. У росії заявили, що причиною вибуху стала «детонація декількох авіаційних боєприпасів», втім, експерти вважають, що ця версія просто повинна приховати неефективність ППО. Україна не підтверджує причетність до атаки на аеродром.

Згідно з різними даними, на аеродромі були знищені від 8 до 24 одиниць російської авіатехніки, переважно винищувачі та розвідники. Вартість знищеної авіації Росії може досягати 380 млн доларів США.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube