Зеленський звернувся до Одеської міськради з проханням розглянути петиції щодо знесення пам’ятника російській імператриці Катерині II


08:3102.08.2022

Президент України Володимир Зеленський 1 серпня опублікував відповіді на дві електронні петиції, що набрали понад 25 тис. голосів, автори яких вимагали прибрати з Одеси пам’ятник російській імператриці Катерині II.

Про це пише «Гордон».

Перша петиція, яку опублікували 20 травня, пропонує замінити пам’ятник Катерині ІІ пам’ятником американському акторові Біллі Геррінгтону. Другу розмістили 28 червня, її автор вимагав знести пам’ятник “тій, хто сприяла геноциду українського та кримськотатарського народів, знищила Запорізьку Січ, впровадила політику насильницького зросійщування і диктату чужої культури, перетворивши вільних українців на рабів, затвердивши кріпацтво”.

Зеленський відповів, що пам’ятник Катерині встановлено за рішенням Одеської міської ради і саме місцева влада відповідає за це.

“Я звернувся до Одеської міської ради з проханням розглянути порушені в петиції питання відповідно до компетенції. Також у листі до Одеської міської ради мною зазначено про важливість захисту національних інтересів, опрацювання питань щодо очищення громадського простору від об’єктів та пам’яток, що стосуються російської імперської та радянської спадщини, яка закріплює в Україні російські пропагандистські антиукраїнські наративи”, – пояснив Зеленський у відповіді на одну з петицій.

Як повідомляло Інше ТВ, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що перейменування вулиць та знесення пам’яток буде ухвалюватися лише за результатами роботи експертних рад, починаючи з місцевого рівня.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube