КУБ, Ланцет, Ластівка, – чи зможуть ударні дрони рф зупинити HIMARS в російсько-українській війні


18:1724.07.2022

Американські системи HIMARS завдають потужних ударів по армії Росії на українській території. Швидкі установки на колісній базі можуть виконати постріл і залишити вогневу позицію, перш ніж ворог їх обстріляє у відповідь. 

Після довгих пошуків можливої відповіді, Росія вирішила знищувити українські HIMARS за допомогою безпілотників-камікадзе, – пише Forbes, передає ZN.ua.

«Міністр оборони РФ Сєргєй Шойгу нещодавно заявив, що російська мета – це знищити українську далекобійну ракетну артилерію. Це говорить про те, що Росії або потрібні баражуючі боєприпаси, або ж вона їх скоро відправить на поле битви», – сказав виданню аналітик центру CNA і експерт з питань російських безпілотників Семюел Бендетт.

У перші місяці війни російські безпілотники-камікадзе завдали лише кілька ударів. Але тепер вони з’являються на передовій щоденно. Така зброя здатна забезпечити можливості, які дуже потрібні Росії зараз, а саме знаходити і знищувати мобільні цілі на зразок HIMARS на великій відстані. Оператор може керувати таким безпілотником, шукаючи ціль і не знаючи її координат наперед. Найчастіше російська армія застосовує Куб-ПЛА. Це невеликий апарат з розмахом крил трохи більше метра, електромотором і здатністю нести трикілограмову боєголовку.

Forbes пише, що російські військові почали частіше публікувати відео ударів, виконаних за допомогою Куб-ПЛА, які були зняті іншими безпілотниками. Як і у випадку зі Switchblade, атаки за допомогою таких російських безпілотників не дуже вражають. Хіба що вони провокують вторинний вибух боєприпасів чи пального жертви. Тож поширене переконання, що Куб-ПЛА неефективні. Насправді ж поки судити про це важко. У всякому разі, не схоже, щоб ці безпілотники сильно лякали українських військових на відміну від «Орлана-10». В останнього звук мотора такий же гучний, як і в мопеда. І якщо військові його чують, значить ворожий артилерійський чи ракетний удар неминучий.

З 15 липня також з’явилися відео застосування російською армією безпілотників «Ланцет-3». Як і у випадку Куб-ПЛА, його виробництвом займається компанія Zala, яка належить концерну «Калашников». «Ланцет-3» – це теж невеликий за розмірами апарат з трикілограмовим боєприпасом. Можливо, це навіть та ж сама бомба. Але цей безпілотник має більш сучасну конструкцію і був випробуваний в Сирії. Крім того, у «Ланцета-3» є автономні можливості. Експерт Грегорі Аллен з центру CSIS зауважує, що здатність Куб-ПЛА самостійно шукати ціль перебільшена. Але у випадку «Ланцета-3» ніякого перебільшення немає. Безпілотник може бути під управлінням оператора, може самостійно завдавати удар по заданим координатам або ж виконувати автономний політ над визначеним регіоном в пошуках цілі самостійно без втручання людини. Це робить його придатним інструментом для знищення HIMARS після того, як установка виконала постріл. Однак, у Росії немає достатньої кількості таких апаратів, каже Бендетт.

Росія офіційно не повідомляла про кількість закуплених безпілотників. Але на відміну від всюдисущих «Орланів-10», дронів-камікадзе, схоже, в арсеналі країни не дуже багато.

«Міноборони заявило про бажання отримати такі можливості. І я впевнений, що завод «Калашникова» зараз працює понаднормово. Але Росії потрібні сотні таких безпілотників в небі, щоб це мало вплив на українські сили», – пояснив експерт.

Ще один безпілотник, яким може скористатися Росія – це «Ласточка-М». Фактично, це аналог українського безпілотника Punisher. Він невеликий за розмірами і озброєний двома снарядами завбільшки з ручну гранату. В 2021 році цей безпілотник брав участь в російських військових навчаннях «Запад». Неурядова організація Conflict Armament Research зафіксувала, що цього тижня українські війська вперше збили «Ласточку-М». Тож найближчим часом з’явиться більше деталей про можливості цього безпілотника. Однак, вважається, що він здатен перебувати в небі кілька годин. А снарядів на його борту вистачить, щоб знищити неброньовану колісну базу HIMARS.

«Я думав про те, коли «Ласточка-М» дебютує в Україні. Гадаю, їх просто не так вже й багато», – сказав Бендетт.

Росія хотіла б купити безпілотники в Китаю, щоб заповнити дефіцит власних апаратів. Однак, поки немає жодних ознак того, що Пекін погодився на це. Цілком можливо, що саме тому Росія останнім часом намагалася домовитися про продаж безпілотників з Іраном. Наразі у Москви просто немає достатньої кількості апаратів-камікадзе, щоб полювати на HIMARS. Однак, варто очікувати, що у найближчі місяці і Україна, і Росія будуть використовувати більше таких безпілотників.

Як повідомляло Інше ТВ, 4 HIMARS і 580 дронів Phoenix Ghost – новий пакет військової допомоги Україні від США (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube