“Ой у лузі червона калина”: тепер є така пам’ятна монета (ФОТО)


19:5318.07.2022

У Національному банку України сьогодні, 18 липня, відбулася презентація пам’ятних монет “Ой у лузі червона калина”.

Про це повідомили у пресслужбі НБУ, передає Інше ТВ.

Ці пам’ятні монети – одні з перших, які вводяться в обіг з початку війни. Вони присвячені українській пісні, яка після віроломного нападу російських військ на Україну зазвучала з новою силою та стала сучасним символом протистояння російській військовій агресії.

Пам’ятні монети “Ой у лузі червона калина” продовжують нову серію “Безсмертна моя Україно”. Дизайн їх розробив київський художник Дмитро Кривонос. На аверсі монет у центрі розміщено стилізовану символічну композицію, на якій захисники різних поколінь – козак, січовий стрілець і сучасний воїн Збройних Сил України підіймають калину – опоетизований символ України, крона якої нагадує абриси кордонів нашої Батьківщини. На реверсі монет у центрі зображено гілку з листком і ягодами калини.

"Ой у лузі червона калина": тепер є така пам’ятна монета (ФОТО) 1
"Ой у лузі червона калина": тепер є така пам’ятна монета (ФОТО) 3

Придбати пам’ятні монети можна буде в банків-дистриб’юторів із продажу пам’ятних монет та сувенірної продукції: АТ АБ “УКРГАЗБАНК”, АТ “АБ “РАДАБАНК”, АТ “ТАСКОМБАНК”, АТ КБ “ПриватБанк”. 

Довідково

Пам’ятні монети “Ой у лузі червона калина” Національний банк ввів у обіг 18 липня 2022 року.

Монету номіналом 10 гривень виготовлено зі срібла 925 проби, категорія якості карбування – “пруф”, маса дорогоцінного металу в чистоті – 31,1 г, діаметр – 38,6 мм, тираж – до 5 000 штук (у тому числі – до 2 500 шт. у 2022 році). 

Монету номіналом 5 гривень виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – “спеціальний анциркулейтед”, маса – 16,5 г, діаметр – 35,0 мм, тираж – до 250 000 штук (у тому числі – до 75 000 шт. у 2022 році, в сувенірній упаковці). 

Художник – Дмитро Кривонос. Скульптори: Святослав Іваненко, Володимир Атаманчук.

Як повідомляло Інше ТВ, ВМС ЗСУ присвятили монету: вводять в обіг 14 липня.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube