Через дії окупантів в Чорному морі продовжують гинути дельфіни (ФОТО)


09:2916.07.2022

Від ворога гинуть не тільки люди, продовжують гинути найрозумніші істоти Чорного моря – дельфіни.

Море знову вчора винесло на узбережжя Національний природний парк “Тузлівські лимани” двох дельфінів-азовок. Одного з них течія знову забрала на глибину моря, іншого – шакали.

Про це повідомив керівник науково-дослідного відділу НПП «Тузлівські лимани» Іван Русєв, передає Інше ТВ.

«Відомо, що бойові дії рашистів на Чорному морі відбуваються із застосуванням надводних та підводних човнів, де використовуються гідролокатори. Внаслідок використання гідролока́торів (сонарів) створюються потужні звуки, які негативно впливають на здоров`я тварин: дельфіни потрапляють у зону опромінення навігаційних приладів суден, що виводить з ладу їх органи навігації та ехолокації, вони отримують потужну акустичну травму. Страждають дельфіни також і від потужних вибухів у час бомбардування, яке вже довго продовжується. При уражені органів навігації і слуху дельфіні не можуть застосувати ехолокацію, тобто вони стають фактично «сліпими». Втративши орієнтацію, тварини втрачають акустичний контроль над середовищем. «Сліпі» дельфіни знаходяться в стресі та паніці, не можуть орієнтуватися в просторі. В результаті вони потрапляють на усілякі перешкоди, зокрема й міни, розбиваються об скелі. І головне – такі “паралізовані” дельфіни не можуть вполювати рибу та швидко виснажуються. Ослаблені від удару гідролокаторів дельфіни, «сліпі», в стресовому стані, різко втрачають імунітет і стають об’єктом автономного зараження збудниками інфекцій, віруси яких в них живуть постійно. Це, насамперед, характерний для дельфінів вірус – морбіллівірус. Не виключено, що від характеру хвиль від сонарів та у результаті бомбардування і рівня децибел “шуму війни” у дельфінів при різкому спливанні на поверхню моря, виникає газова емболія або декомпресійна хвороба – захворювання, що виникає, головним чином, через швидке зниження тиску навколишнього середовища, в результаті чого розчинений в крові і тканинах організму азот починає виділятися у вигляді бульбашок у кров дельфіна; відбувається спінювання крові та руйнування стінки клітин та кровоносних судин, які блокують кровотік. При тяжкій формі газова емболія – декомпресійна хвороба – може призвести до паралічу або смерті тварини, яких викидає море», – пише Іван Русєв.

Науковець зауважує, що, з’явившись на узбережжі, загиблий дельфін, може зникнути вже наступного дня – його або віднесе у море, або з’їдять шакали. Тому слід розуміти, що фактичні дані по загиблим чорноморським дельфінам від російських окупантів дуже занижені, оскільки знайти і врахувати в загальну кількість всіх викинутих морем тварин практично неможливо. До того ще і слід додати той факт, що порівняно з довоєнним періодом зараз є доступ для моніторингу тільки до 3-5% морського узбережжя, а також той факт, що море викидає на берег не більше 5% від всіх загиблих дельфінів. Решта 95% просто іде на дно моря, і неможливо їх зареєструвати та досліджувати.

Як повідомляло Інше ТВ, Через рашистів в Азовському морі гине червонокнижна Жовта тригла (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube