В двох університетах країни іноземних громадян навчали російською мовою – мовний омбудсмен


12:3815.02.2022

За результатами здійснення заходів державного контролю за застосуванням державної мови в освітньому процесі Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь встановив наявність фактів порушення частини першої статті 21 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” двома університетами: Запорізьким державним медичним університетом та Одеським національним медичним університетом.

Про це складено відповідні акти, повідомляють в офісі мовного омбудсмена, передає Інше ТВ. 

“Зміст зафіксованих порушень полягає в тому, що у 2020 році набір іноземців та осіб без громадянства на навчання у цих двох університетах проводився на акредитовані спеціальності з викладанням навчальних дисциплін російською мовою, а відповідно до норм чинного законодавства з 2020 року навчання студентів має здійснюватися державною, англійською або іншими офіційними мовами Європейського Союзу ”, – наголосив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. 

Запорізький державний медичний університет у 2020 році здійснив набір на навчання за спеціальністю 226 Фармація з викладанням навчальних дисциплін російською мовою 67 громадян Болгарії, а Одеський національний медичний університет здійснив набір на навчання з викладанням навчальних дисциплін російською мовою громадян Азербайджану, Білорусі, Ємену, Марокко, Молдови, Нідерландів, Росії, Сирії, Туреччини – всього 78 осіб.

Разом з тим, як зазначено в листах цих університетів, у 2021 році набір іноземців та осіб без громадянства на навчання з викладанням навчальних дисциплін російською мовою припинено. 

Загалом заходи державного за застосуванням державної мови  проводились у шести університетах країни: у Харківському національному університеті імені В.Н.Каразіна, Харківському національному медичному університеті, Одеському національному медичному університеті, Запорізькому державному медичному університеті, Дніпровському державному медичному університеті та Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

“Під час проведення заходів державного контролю за застосуванням державної мови виявлено, що в окремих університетах до 2020 року проводився набір іноземців та осіб без громадянства на навчання на акредитовані спеціальності з викладанням навчальних дисциплін російською мовою з обов’язковим укладанням індивідуальних договорів про надання освітніх послуг, і до завершення термінів дії договорів навчання цих іноземних студентів буде здійснюватися російською мовою”, – інформує Тарас Кремінь.

“Водночас Дніпровським державним медичним університетом не здійснювався набір іноземців та осіб без громадянства на навчання на акредитовані спеціальності з викладанням навчальних дисциплін російською мовою у 2018-2021 роках, а Київським національним університетом імені Тараса Шевченка здійснювався набір іноземців та осіб без громадянства на навчання з викладанням навчальних дисциплін російською мовою у 2020 та 2021 роках, але виключно за предметною спеціалізацією 035, 034 Філологія. Російська мова і література”, – говорить Тарас Кремінь. 

Нагадаємо, що відповідно до положень Законів України “Про освіту”, “Про вищу освіту” та “Про забезпечення функціонування української мови як державної” мовою освітнього процесу в закладах вищої освіти є державна мова. 

“Частиною п’ятою статті 21 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” передбачено, що у закладах освіти відповідно до освітньої програми одна або декілька дисциплін можуть викладатися двома чи більше мовами – державною мовою, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського Союзу. Крім того, частиною другою зазначеної статті передбачено, що заклади освіти забезпечують обов’язкове вивчення державної мови, а іноземцям та особам без громадянства створюються належні умови для вивчення державної мови”, – зазначив Тарас Кремінь. 

Нагадаємо, що протягом 2021 року до Секретаріату Уповноваженого надійшло 157 звернень щодо порушень мовного законодавства в сфері освіти.

Як повідомляло Інше ТВ, Штраф для телеканалу «НАШ» і звернення до суду щодо анулювання ліцензії «Максі-ТВ» – за расистські висловлювання Євгена Мураєва



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube