«Необхідно відповідально віднестись до питання забезпечення людей з інвалідністю вільним доступом до медичних послуг», – Віталій Кім


13:2804.03.2021

Питання доступності будівель та приміщень закладів охорони здоров’я для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення – ініціатива дружини Президента України Олени Зеленської. Медичні заклади, які планують у 2021 році укласти договір з НСЗУ, мають забезпечити фізичну доступність до своїх будівель, а з тими закладами, які не створять безперешкодного доступу до медичних послуг, НСЗУ не буде укладати договори. Звісно, що через це виникнуть незручності. До цього питання необхідно дуже відповідально віднестись. 

Про це сказав голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім у середу, 3 березня, під час селекторної наради з міськими, селищними, сільськими головами територіальних громад Миколаївщини. 

Як повідомив начальник управління охорони здоров’я ОДА Павло Георгієв станом на 25 лютого 2021 року з 81 комунального закладу охорони здоров’я області 77 закладів, які бажають укласти договір з Національною службою здоров’я України, отримали експертний висновок, що підтверджує доступність будівлі та приміщень для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Більшість проблем, вказаних у зауваженнях та пропозиціях експертів, стосується обладнання санвузлів, підйомників, ліфтів та елементів пожежної сигналізації для осіб з особливими потребами. Вказані проблеми можуть вирішуватися при наявному цільовому фінансуванню. 

За інформацією закладів охорони здоров’я області наразі завершуються роботи по отриманню висновків та усуненню зауважень експертів. 

Наступним розглянуто питання проведення будівельних робіт у приймальних відділеннях опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах та нове будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію амбулаторій у сільській місцевості. 

«Минулого року Миколаївська область почала реалізовувати проєкт Президента України Володимира Зеленського «Emergency», який передбачає реконструкцію приймальних відділень. На це були виділені кошти. Роботи були розпочаті та на жаль не всі завершені. В цьому році коштів субвенції в обласному бюджеті не залишилось, тому це завдання для органів місцевого самоврядування завершити відповідні роботи», – зазначив заступник голови Миколаївської ОДА Ігор Кузьмін. 

Окрім цього, Миколаївська облдержадміністрації реалізує проєкти щодо нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції амбулаторій у сільській місцевості. 

Так, в цьому році передбачена реконструкція 2 амбулаторій та 8 – нове будівництво. 

Підсумовуючи це питання голова Миколаївської ОДА Віталій Кім рекомендував передбачити на черговій сесії передачу субвенції з місцевого до обласного бюджету Первомайській, Вознесенській, Баштанській міським громадам на добудову приймальних відділень, а Березнегуватській, Мостівській, Кам’яномостівській, Бузькій, Галицинівській, Прибужанівській та Костянтинівській громадам на добудову амбулаторій.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube