Скандал: в “Епіцентрі” знайшли волонтерські бронежилети, які безкоштовно передавали на фронт (ОНОВЛЕНО)


19:2817.05.2022

Одразу від кількох волонтерів надійшли повідомлення, що у мережі торговельних центрів «Епіцентр» продають бронежилети, ідентичні тим, що були безкоштовно передані українській армії.

Про це повідомляє Максим Плєхов, голова правління Львівського Оборонного Кластеру.

На початку повномасштабного вторгнення росії Міністерство оборони визначило ЛОК основним координатором волонтерського руху з виробництва бронежилетів. Лабораторія ЛОКу проводить випробування бронеплит на відповідність ДСТУ, експерти надають консультаційну підтримку волонтерам. Бронежилети виробляються на кошти донатерів, які збирають волонтери України та багатьох інших країн. Станом на сьогодні безкоштовно захисникам України передано понад 30 000 бронежилетів.

Втім, оскільки лекала плитоносок були викладені для безоплатного користування іншими волонтерськими групами, ЛОК провів перевірки, перш ніж оприлюднювати скандал.

-Унікальна внутрішня система ідентифікації, яку використовує ЛОК при виробництві бронежилетів, дозволила встановити: чохли цих бронежилетів — нашого виробництва. Яким чином продукція, яку ЛОК безкоштовно передає українській армії та службам, опинилася на полицях магазинів? – задається питання у повідомленні.

Для того, аби відповідь була знайдена, кластер надалв компетентним органам дані щодо всіх контрагентів, провели звірку відвантажень, записів камер та обліку транспортних засобів і відповідальних осіб, які приїздили для отримання продукції.

-Колектив Львівського Оборонного Кластеру вважає продаж наших плитоносок не просто шахрайством. Під час війни будь-яка торгівля гуманітарною допомогою, особливо призначеною для захисту наших військових, є актом Державної Зради, – заявляють виробники і воолонтери.

-Принципова позиція Львівського Оборонного Кластеру, який об’єднав волонтерів та підприємства оборонного сектора, — ми не беремо жодних коштів за бронежилети! І не продаємо їх! Для здійснення статутної діяльності ми приймаємо лише благодійні внески. Бронежилети виготовляються за гроші донаторів і передаються до Сил Логістики Міноборони, органів державної влади та місцевого самоврядування, напряму у військові частини або через організації, які звертаються до ЛОК і організовують логістику, – підкреслюють в ЛОК.

Волонтери висловлюють сподівання, що “поважна мережа “Епіцентр” не має стосунку до ганебної крадіжки народних коштів і стала жертвою “торговців совістю”. Але для запобігання схожих ситуацій у майбутньому просять усі компанії, до яких передається на реалізацію продукція військового призначення, ретельно перевіряти та ідентифікувати її.

Прокоментували цю ситуацію і в ТОВ “Епіцентр К” і надали документи:

“Бронежилети ТЕМ 1, ТЕМ 2 поставлені в мережу торговельних центрів “Епіцентр К” компанією “Група Венето”. Компанія “Група Венето” надала всі необхідні документи на товар: товарні накладні, сертифікати випробувань та якості. Відповідно, ТОВ “Епіцентр К” правомірно закупив сертифікований товар з усіма підтверджуючими документами.

Від активістів до СБУ надійшло звернення з проханням перевірити вищезазначені бронежилети. Вони здались їм схожими на ті, що були в гуманітарній допомозі для ЗСУ. У зв’язку з цим було вилучено з продажу бронежилети ТЕМ 1 з декількох торговельних центрів.  Епіцентр є добросовісним набувачем товару та надав до СБУ всі документи, які отримав від компанії “Група Венето””.

Нагадаємо, раніше генпрокурор Ірина Венедиктова заявляла у Facebook, що бізнес на “гуманітарці – злочин”. Ще в березні ВРУ посилила відповідальність за продаж «гуманітарних» товарів – штраф до 3,7 млн грн або позбавлення волі від трьох до семи років з конфіскацією майна. За підрахунками Венедиктової, за фактом торгівлі гуманітаркою силовики відкрилли понад 100 кримінальних проваджень.

Найгучнішйи скандал – теж у Львові. Там затримані двоє осіб, яки нібито намагались продати каски та бронежилети, придбані за зібрані кошти на суму понад 500 тисяч гривенью.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube